Europa va asculta şi vocea săracilor

Uniunea Europeana (UE) si statele membre lanseaza anul 2010 drept an de lupta impotriva excluziunii sociale. Problema este urgenta pentru ca 79 de milioane de europeni traiesc in prezent sub pragul saraciei.

Dupa creativitate si inovatie in 2009, 2010 a fost proclamat de Parlamentul European (PE) si Cei 27 “Anul european de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale”, informeaza cotidianul francez La Croix. Ce trebuie facut pentru ca aceasta initiativa sa fie altceva decât o serie de colocvii savante si campanii repede uitate?

Este provocarea lansata autoritatilor publice si asociatiilor din intreaga Europa, care s-au straduit sa promoveze mai ales modalitati noi si creative pentru a veni in ajutorul persoanelor defavorizate. Implicarea persoanelor sarace este unul din obiective si un lucru inedit al Anului european. “Aceste persoane au dreptul sa-si spuna parerea despre situatia lor si acest drept trebuie sa-l recunoastem”, spune Antoine Saint-Denis, care pregateste programul Anului la Comisia Europeana (CE).

Participarea lor urmareste “sa puna capat stereotipiilor si imaginii saraciei in rândul populatiei”, sa arate, in dorinta realizarii unei coeziuni sociale, ca “nu exista saraci intr-o parte si bogati in cealalta”, continua el.
Scopul urmarit este sa se arate ca “nu exista fatalitatea saraciei”, unul din mesajele-cheie ale acestui An european, al carui inceput va fi marcat pe 21 ianuarie, la Madrid (datorita presedintiei spaniole a UE), in prezenta sefului guvernului, Jose Luis Zapatero, si a predecesorului sau, Felipe Gonzales.

Accentul care se va pune pe participarea directa a pesoanelor defavorizate va duce si la responsabilizarea acestora, dupa ce-si vor cunoaste drepturile cetatenesti si sociale, un alt mesaj esential al anului 2010. “Sa-i ajutam pe oameni sa se ajute ei insisi”, spune pe scurt Saint-Denis, pentru ca aceasta implicare conditioneaza si reusita politic ilor sociale.

“Sa traiesti in saracie inseamna ca altii hotarasc pentru noi pentru ca-si imagineaza ca stiu totul mai bine ca noi, mergând pâna la a ne spune numarul de copii pe care avem dreptul sa-l avem, daca putem sau nu sa ramânem cu omul alaturi de care traim”, a afirmat Carine Venden Elshout, activista ATD Quart Monde, la un atelier de pregatire a Anului european de la Bruxelles.

“Din pricina a ceea ce traim, avem o alta sensibilitate, vedem altfel realitatile… Ceea ce stim reprezinta mai mult decât felul in care traim”, adauga ea, care a cunoscut si saracia. Pentru a ilustra nevoia de a implica persoanele defavorizate in eradicarea saraciei, reprezentantii lor din cele 27 de tari ale UE vor fi in centrul unei saptamâni de sensibilizare fata de saracie, programate la Bruxelles, in luna mai.

Însa acest an nu trebuie sa fie organizat doar la Bruxelles, subliniaza La Croix. Executivul european cofinanteaza 27 de programe nationale de actiuni, care se doresc tot atâtea manifestari concrete si locale ale Anului european.
“Este o ocazie buna pentru biserici de a-si face cunoscute mai bine numeroasele activitati pe care le desfasoara in beneficiul saracilor din intreaga Europa si in care sunt in prima linie”, arata Herve-Pierre Guillot, din Ordinul Iezuitilor, care a analizat cele 27 de programe.

“Suedia si Finlanda se refera explicit la organizatiile bisericesti implicate in pregatirea Anului european”, adauga el. În Franta, Ministerul Afacerilor Soc iale a primit 600 de proiecte de la asociatii si colectivitati teritoriale, din care a retinut 68, tot din dorinta de a determina participarea directa a persoanelor defavorizate. Un exemplu de actiune ar fi ate lierele propuse la Le Havre pentru a invata familiile in dificultate sa reuseasca ceva prin ele insele.

Sau, in Lorena, un autobuz londonez care va stationa in cartierele sensibile, oferind “un spatiu unde oamenii pot primi sfaturi”. S-a recurs la initiative de tot felul, nu numai in cartierele periferice ale orasului, ci si in zonele rurale. Martin Hirsch, inalt comisar pentru solidaritatea activa impotriva saraciei, va lansa Anul european in Hexagon pe 18 februarie, la Palatul Congreselor din Paris.

Obiectivul nu este numai responsabilizarea persoanelor supuse excluziunii sociale, ci si a populatiei, pentru a-l face pe fiecare sa se angajeze in lupta impotriva saraciei. Ca o consecinta logica, 2011 este deja consacrat “Anului european al voluntariatului”, incheie La Croix.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata