Experții UE spun că energia nucleară se califică pentru eticheta de investiții ecologice

21

Experții însărcinați cu evaluarea dacă Uniunea Europeană ar trebui să eticheteze energia nucleară drept o investiție ecologică vor spune că acest combustibil se califică drept durabil, potrivit unui document revizuit de Reuters.
Comisia Europeană încearcă să-și termine taxonomia financiară durabilă, care va decide ce activități economice pot fi etichetate ca investiții durabile în UE, în funcție de respectarea unor criterii stricte de mediu.

Consilierii experți de la Bruxelles, anul trecut, s-au împărțit, dacă energia nucleară merită o etichetă ecologică, recunoscând că, deși produce emisii foarte scăzute de CO2 care au efectul de încălzire al planetei, era nevoie de mai multe analize despre impactului asupra mediului al eliminării deșeurilor radioactive.

Comisia a solicitat Centrului Comun de Cercetare (CCR), brațul său de experți științifici, să raporteze această problemă.

Un proiect al raportului JRC, văzut de Reuters și care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, spunea că nuclearul merită o etichetă verde.
„Analizele nu au dezvăluit nicio dovadă bazată pe știință că energia nucleară dăunează mai mult sănătății umane sau mediului decât alte tehnologii de producere a energiei electrice”, a spus acesta.

Depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice adânci este considerată „adecvată și sigură”, a spus acesta, citând țări, inclusiv Franța și Finlanda, în etapele avansate de dezvoltare a acestor situri.

Două comitete de experți vor examina concluziile CCR timp de trei luni, înainte ca, Comisia să ia o decizie finală.

Comisia a refuzat să comenteze proiectul de document.

Țările UE sunt împărțite. În această lună, Franța, Ungaria și alte cinci țări au cerut Comisiei să sprijine nuclearul în politici, inclusiv în domeniul taxonomiei.

Alte state, inclusiv Austria și unele grupuri ecologiste, se opun combustibilului, indicând deșeurile periculoase și întârzierile și costurile în spirală ale proiectelor recente.

„Industria nucleară este disperată de fonduri, întrucât energia nucleară este prea costisitoare, iar noile proiecte se evaporă”, a declarat Silvia Pastorelli, consilierul de politică al UE pentru Greenpeace.

Țările UE sunt, de asemenea, împărțite cu privire la modul în care taxonomia ar trebui să trateze investițiile în gaze naturale.

După un plan de a exclude retragerea gazelor din țările pro-gaz, luna aceasta Comisia a elaborat planuri de etichetare a anumitor gaze ca fiind sustenabile – împărțind țările între cei care susțin combustibilul ca alternativă la cărbunele mai poluant și cei care spun gaz nou plantele riscă să blocheze emisiile timp de decenii, împiedicând obiectivele climatice.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online