Exporturile de ceasuri elveţiene înregistrează cea mai mare scădere din ultimii şase ani

Exporturile de ceasuri elvețiene au înregistrat, în luna octombrie, cel mai mare declin din ultimii șase ani, din cauza unei contracții de 39% a livrărilor spre Hong Kong, cea mai mare piață de export pentru industria elvețiană de orologerie, transmite Bloomberg.

Administrația vamală elvețiană a informat joi că valoarea exporturilor de ceasuri a scăzut cu 12%, până la două miliarde de franci în luna octombrie. Datele ajustate în funcție de numărul zilelor lucrătoare arată o scădere de 7,6%. De asemenea, datele pe primele 10 luni ale acestui an arată că exporturile de ceasuri, responsabile pentru aproximativ o zecime din exporturile totale ale Elveției, au scăzut cu 3,2% în ritm anual.

‘2015 a fost un an care trebuie uitat de producătorii de ceasuri’, a declarat Jon Cox, analist la Kepler Cheuvreux în Zurich. ‘Ponderea ocupată de Hong Kong este posibil să rămână deasupra nivelului de 10% pe termen mediu, după ce în urmă cu un an a fost de peste 20%. Nu va mai reveni niciodată la nivelul de dinainte’, a adăugat Jon Cox.

Scăderea vânzărilor începe să-și facă simțite efectele asupra producătorilor de articole de lux. TAG a închis un magazin din Hong Kong încă din luna august în timp ce Richemont, producătorul bijuteriilor Cartier și al ceasurilor IWC, a anunțat că vânzările sale au scăzut în luna octombrie din cauza cererii slabe. Însă și mărcile ieftine precum Swatch și Fossil au avut și ele de suferit. Producătorul american de ceasuri Fossil Group Inc. se așteaptă la o scădere a vânzărilor de până la 16% în ultimul trimestru din cauza competiției venite din partea dispozitivelor electronice portabile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata