Exporturile Marii Britanii către UE au revenit parțial, după criza din ianuarie

Comerțul dintre Marea Britanie și UE și-a revenit parțial în februarie, după o scădere accentuată în ianuarie, după Brexit.

Cifrele oficiale arată că exporturile către UE au crescut cu 46,6%, 3,7 miliarde de lire sterline, până la 11,6 miliarde de lire sterline, după scăderea de 42% din ianuarie, când firmele s-au luptat cu noile reguli comerciale.

Cu toate acestea, Oficiul pentru Statistică Națională a declarat că exporturile sunt încă sub nivelurile de anul trecut, iar importurile din UE au înregistrat o redresare mai slabă.

Alte cifre de la ONS au arătat că economia Marii Britanii a crescut cu 0,4% în februarie.

Organismul britanic de statistici a declarat că economia era încă cu 7,8% mai mică decât cu un an înainte, înainte de impactul pandemiei.

Restricțiile Covid au rămas în vigoare în diferite grade în toate cele patru națiuni din Marea Britanie în ianuarie și februarie.
„Economia a înregistrat o oarecare îmbunătățire în februarie, după scăderile mari înregistrate la începutul anului, dar rămâne cu aproximativ 8% sub nivelul său pre-pandemic”, a spus un purtător de cuvânt al ONS.

„Exporturile către UE și-au revenit semnificativ după toamna din ianuarie, deși rămân în continuare sub nivelurile din 2020. Cu toate acestea, importurile din UE încă nu au revenit semnificativ, cu o serie de probleme care împiedică comerțul.”
Importurile din Marea Britanie din UE au crescut cu 7,3%, sau 1,2 miliarde lire sterline în februarie, până la 17,1 miliarde lire sterline, după ce au scăzut cu 29,7% în luna precedentă.

ONS a declarat că majorările exporturilor au fost determinate de utilaje, echipamente de transport și produse chimice.

ONS a declarat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la impactul noilor acorduri comerciale cu Europa.

Importurile totale de bunuri din țări din afara UE au crescut cu 10,2% la 17,9 miliarde lire sterline în februarie, în timp ce exporturile au scăzut cu 10,5% până la 12,7 miliarde lire sterline.

Cele mai recente date ONS au indicat, de asemenea, că economia nu a scăzut la fel de mult decât se estimase inițial în ianuarie. Organismul de statistică a declarat că produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 2,2% în ianuarie, o revizuire ascendentă față de estimarea inițială de 2,9%.

„O ușoară îmbunătățire a datelor din ianuarie ar putea marca contracția finală a crizei actuale, economia începând să-și adune forța chiar înainte de sfârșitul blocării”, a declarat YaelSelfin, economist-șef la KPMG UK.

Rory Macqueen, economist principal la Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale, a declarat: „În mod clar, o mare parte a economiei s-a adaptat pentru a face față restricțiilor Covid-19 … dacă programul de vaccinare și ridicarea restricțiilor continuă în timp, acest lucru oferă o firmă baza pentru continuarea creșterii în al doilea trimestru și în general în 2021. „

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata