Facebook nu va spune dacă algoritmii săi au stimulat retorica violentă a lui Donald Trump

Comitetul de supraveghere Facebook Inc a declarat că, compania nu a răspuns la întrebări dacă algoritmii săi au amplificat postările inflamatorii.

Consiliul a recomandat ca Facebook să revizuiască modul în care ar fi putut contribui potențial la violență și la narațiunea falsă a fraudelor electorale.

Mulți democrați și alți critici au spus că postările lui Trump au contribuit la alimentarea atacului, care a dus la cinci decese. Facebook i-a interzis în mod nedefinit lui Trump să posteze în urma violenței și a cerut îndrumări suplimentare de la comisia de supraveghere, un grup de 20 de persoane finanțat de companie pentru a revizui deciziile de moderare a conținutului.

Consiliul a considerat că suspendarea pe termen nelimitat a contului lui Trump de Facebook a fost arbitrară, deoarece nu a urmat o procedură publicată clar. Acesta a solicitat companiei să dezvolte noi reguli în termen de șase luni, care să ducă fie la reintegrarea lui Trump, fie la o altă pedeapsă. Lansarea deciziei cu privire la ce să facem cu Trump înapoi la Facebook a condamnat ambele părți ale spectrului politic.
Rolul companiei în promovarea postărilor de către Trump este important de înțeles, a spus consiliul, pentru că măsurile în afara interzicerii contului său ar fi putut fi suficiente pentru a limita riscul violenței. Facebook de ani de zile a fost criticat pentru că și-a proiectat algoritmii News Feed în moduri care promovează conținut diviziv și inflamator.

Însă întrebarea dacă s-a efectuat vreo analiză internă din ianuarie a fost printre șapte din cele 46 de întrebări la care Facebook a refuzat să răspundă.

„Acest lucru face dificilă evaluarea de către Consiliu dacă măsurile mai puțin severe, luate mai devreme, ar fi putut fi suficiente pentru a proteja drepturile altora”, se menționa în decizie.

Consiliul nu a descris posibile alternative la suspendarea lui Trump, dar Facebook și alte companii de socializare au blocat anterior utilizatorii să nu mai redistribuie unele postări problematice pe serviciile lor sau au arătat avertismente spectatorilor înainte sau lângă un astfel de conținut.
Yael Eisenstat, cercetător în domeniul tehnologiei și democrației, care anterior era șef global al operațiunilor de integritate a alegerilor pentru reclame politice la Facebook, a declarat că este clar că funcțiile rețelei sociale au jucat un rol în declanșarea atacului.

„Deturnăm timpul și atenția de a răspunde Facebook pentru proiectele și politicile sale”, a declarat Eisenstat jurnaliștilor despre accentul pe interdicția lui Trump.

Suspendarea șefilor de stat sau a înalților oficiali guvernamentali care au postat în mod repetat mesaje problematice este în regulă, deoarece „au o putere mai mare de a provoca daune decât alte persoane”, potrivit comitetului. Însă suspendarea ar trebui să fie „pentru o perioadă determinată suficientă pentru a proteja împotriva prejudiciului iminent”, care ar putea include o interdicție permanentă, a concluzionat comisia.

BuzzFeed a raportat luna trecută că Facebook a creat recent un raport despre modul în care nu a reușit să reducă grupurile „Stop the Steal” de pe Facebook care au susținut în mod fals o fraudă electorală pe scară largă. Facebook a declarat pentru BuzzFeed că nu este un raport definitiv.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata