Femeile, fragile şi mai prost îngrijie în sistemul de sănătate

Femeile sunt afectate de numeroase inegalitati atunci când este vorba de boli si ingrijiri medicale. Multe diagnostice sunt incorect stabilite si unele tratamente sunt insuficient adaptate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a amintit acest lucru pe 9 noiembrie. Consiliul Femeilor Francofone din Belgia a format o comisie de sanatate si a organizat in 2007 un colocviu in Senat asupra sanatatii femeilor; in 2009, s-a aplecat asupra durerii, informeaza cotidianul La Libre Belgique de vineri. A fost lansat un an mondial impotriva durerii la femei, iar Belgian Pain Society si-a intitulat malitios congresul “Barbatii sunt stoici si femeile sensibile?”

În Belgia, circa 2 milioane de adulti sufera de dureri recurente de cel putin sase luni, din care o treime de dureri severe. Femeile sunt in prima linie, lucru pe care -l atesta numeroase studii clinice si experimentale. Aparatul reproducator nu le-a scutit de neplaceri (ciclu menstrual, nasteri, menopauza), ele fiind victime ale bolilor dureroase specifice sexului (sindrom premenstrual, mastodinie, endometrioza). Sunt afectate, mult mai frecvent decât barbatii de migrene, artroza, oboseala cronica, artrita, cancer, fibromialgie.

Durerile lor sunt mai dese, mai intense, dureaza in medie mai mult si sunt resimtite in mai multe parti ale corpului. Anumite efecte secundare ale tratamentelor sunt mai acute la femei. Si femelele animalelor sufera mai mult, lucru care exclude originea numai psihologica sau socioculturala a durerilor feminine. Sunt implicati multi factori, de ordin psihologic, hormonal, neurobiologic, functional/biologic, imunitar, sociocultural si economic.

Durerea este foarte greu de suportat: face rau si este insotita de alte simptome dezagreabile, grave efecte secundare si uneori invaliditate. În Belgia, 37% din persoanele care sufera de dureri spun ca nu le mai pot suporta. Jumatate este obosita, incapabila sa functioneze corect. Aproape una din cinci este deprimata si una din sase isi doreste uneori sa moara.

Viata profesionala are si ea de suferit, viata sociala si afectiva este perturbata, multi soti terminând prin a pleca. Durerea este scumpa atât pentru bolnavi, cât si pentru societate. Costurile indirecte (absenteism, scaderea productivitatii) depasesc costurile directe (consultatii medicale repetate, medicamente, kinetoterapie, tratament psihologic).

Rezulta ca este necesara o asistenta adecvata. Tratamentul trebuie sa fie multidimensional, sa se adreseze factorilor biologici, psihologici, sociali si spirituali. Trebuie sa fie si rapid, pentru a scadea riscul ca durerea sa devina cronica, atent si pertinent, pentru a evita shopping-ul medical, consultatiile inutile si consumul excesiv de analgezice putin eficiente.

Trebuie sa mai vizeze si readaptarea, pentru a ameliora calitatea vietii si reduce costurile indirecte; unele programe de readaptare au aratat câstiguri evidente atât pentru securitatea sociala, cât si pentru reluarea lucrului. Aproape doi belgieni din trei, care sufera de dureri, recurg la tratamente complementare medicinei conventionale. Acestea, fiind adeseori respinse de medici, sunt utilizate insuficient.

Din pacate, medicii sunt putin pregatiti pentru a trata durerea, in pofida efectelor semnificative asupra calitatii vietii si a bugetelor. Putini medici belgieni sunt initiati in acest domeniu, desi o pregatire adecvata ar ameliora starea pacientilor. Si automedicatia, practicata destul de des, este uneori nociva.
Femeile sunt tratate adeseori la fel ca barbatii, in pofida efic ientei diferite – in functie de sex – a diferitelor medicamente si a altor elemente terapeutice. Este valabila si situatia inversa, când femeile sunt victime ale unei diferentieri nedrepte: durerea poate fi atunci tratata cu intârziere, uneori fara medicamente specifice, mai ales pentru migrene.

“Durerea este astazi inacceptabila. Nu este intotdeauna o fatalitate”, afirma doctorul Alain Serrie, presedinte al asociatiei “Dureri fara frontiere”. Prin urmare, sunt necesare actiuni cu tinta precisa. Comisia de sanatate a CFFB a facut o serie de recomandari. Trebuie promovate cercetari pentru ameliorarea tratamentului durerii, pentru a-l adapta mai bine specificului feminin si evaluarea eficientei tratamentelor nefarmaceutice. Testele clinice trebuie sa nu mai cuprinda aproape in exclusivitate barbati.

Este necesar sa se inlature si obstacolele economice: sa se imbunatateasca finantarea Centrelor pentru dureri, sa se mareasca numarul lor si sa se permanentizeze compensarea tratamentelor impotriva durerilor.
Comisia mai recomanda si inceperea unei cercetari pe literatura despre diferentele intre barbati si femei in ceea ce priveste durerea, pentru a clarifica factorii implicati, a face recomandari asupra tratamentelor, in functie de sex, si a stabili programe de sensibilizare ale lumii medicale la acest subiect. Speranta generala este ca durerea sa fie tot mai bine tratata, mai ales la femei, afectate cel mai mult de aceasta, incheie cotidianul La Libre Belgique.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata