Fermierii din zonele montane își pierd speranța în dividendul Brexit

109

Plățile Angliei după Brexit au sunat ca o oportunitate promițătoare pentru Jane Bassett. Fermierul din a treia generație se mândrește cu pajiștile bogate în specii – un loc de joacă pentru iepuri – din mica ei fermă de animale din Peak District, iar noua schemă înlocuiește subvențiile UE cu bani în numerar pentru lucrări de mediu.

Cu toate acestea, nu numai că Bassett nu este sigură dacă să participe, ci și ea se gândește să părăsească agricultura. Perspectivele de venit ale fermei de familie arată acum atât de îngrijorătoare în cadrul noului regim de finanțare guvernamentală, a spus ea, că „totul este pe masă, inclusiv vânzarea”.

„Este un an dificil pentru mulți fermieri, inclusiv noi”, a spus ea.

Bassett și alți fermieri din zonele montane sunt în centrul preocupărilor cu privire la sistemul de plăți pentru mediu, care în cele din urmă prinde contur la aproape șapte ani după ce votul Brexit a oferit Regatului Unit șansa de a părăsi Politica Agricolă Comună a UE. Trecerea către finanțarea inițiativelor ecologice, stabilită după vot, a fost aprobată de o largă aprobare.

Dar Minette Batters, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, a avertizat la conferința grupului din februarie că progresul în dezvoltarea schemei a fost „bâlbâitor și parțial” și „există o lipsă îngrijorătoare de transparență cu privire la modul în care este cheltuit bugetul”.

În comunitățile rurale crește sentimentul că Brexitul a adus mai multe riscuri decât beneficii. Schimbarea finanțării îi afectează pe fermieri, deoarece plățile în stilul UE sunt reduse an de an; acele plăți, bazate pe suprafața terenului, sunt cu cel puțin 35% mai mici în 2023 decât înainte de Brexit.

Fermierul Thomas Binns a fost aplaudat la evenimentul NFU când l-a invitat pe ministrul mediului, Thérèse Coffey, „să se uite la detaliile (schemei de plăți) și să vadă unde putem atenua această durere pentru fermierii din zonele montane”.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

Fermierii de deal, în special, li se oferă rate de plată mult mai mici decât cele plătite în UE, lăsându-și finanțele într-o stare precară, ceea ce îi împinge pe unii să sporească cultivarea animalelor, mai degrabă decât să restaureze natura.

James Rebanks, fermier din Lake District și autor al cărții The Shepherd’s Life, a spus: „Fermierii ca mine sunt absolut consternați de ceea ce li se oferă.

„Am fost făcuți să credem că, da, vom pierde această subvenție, despre care nimeni nu a considerat-o o idee grozavă, dar care a susținut agricultura de zonele montane – dar vom obține un sistem iluminat, progresiv, în baza căruia am putea produce beneficii publice pentru a înlocui unele sau tot acel venit. . . Ceea ce primim este o versiune care reduce costurile, ieftină și urâtă.”

Fermitorul de oi Thomas Binns la ferma sa de lângă Clitheroe în Lancashire

Inflația vertiginoasă a costurilor își face, de asemenea, plăcere. Potrivit datelor oficiale publicate săptămâna trecută, fermă tipică de pășunat din munții englezi se confruntă cu o scădere a veniturilor din afaceri agricole – o măsură a profitului net – de aproape două treimi în acest an financiar, la 16.300 de lire sterline.

Proiecțiile lui Julia Aglionby, profesor de practică la Centrul pentru Parcuri Naționale și Arii Protejate de la Universitatea din Cumbria, sugerează că veniturile se vor recupera la 22.900 de lire sterline în doi ani, înainte de a scădea înapoi la 16.700 de lire sterline – cu puțin peste o treime din nivelul său din 2021-2022.

În centrul constrângerii plăților guvernamentale se află decizia de a calcula plățile pe baza „venituri pierdute, plus costuri” – plata pentru îmbunătățiri ecologice la rate care urmăresc să recompenseze fermierii pentru scăderea rezultată a venitului agricol. Pentru unele ferme care au participat la etapa pilot, a spus Batters, munca pur și simplu nu a fost rentabilă.

Fermele din zonele înalte sunt afectate în special deoarece tind să producă mai puțină hrană decât zonele de câmpie, ceea ce înseamnă că se consideră că au „renunțat” la venituri mai mici și sunt plătite cu cote mai mici. Majoritatea fermierilor vor primi 151 de lire sterline pe hectar pentru gestionarea pășunilor cu un minim de îngrășăminte, dar cei care fac aceeași muncă în așa-numitele „zone grav dezavantajate” sau ferme de munte vor primi doar 98 de lire sterline.

Julia Aglionby, profesor de practică la Universitatea din Cumbria: „Biodiversitatea și carbonul stocat în zonele montane valorează la fel de mult ca în zonele joase”

Aglionby a spus: „Biodiversitatea și carbonul stocat în zonele înalte valorează la fel de mult ca în zonele joase”. Având în vedere veniturile scăzute ale fermierilor tipici de munte, aceștia ar trebui să fie o țintă pentru încercările guvernamentale de a „crește” disparitățile de venit regionale, a adăugat ea. „Economia verde este o modalitate excelentă de a face asta, dar modul în care guvernul modelează politica post-PAC nu este.”

Rebanks, un susținător al agriculturii regenerative prietenoase cu mediul, a spus că mulți dintre vecinii săi caută să-și intensifice cultivarea animalelor. „Fiecare fermier cu care am vorbit în ultimele două săptămâni a spus . . . „Dacă îmi vor oferi mult mai puțini bani decât făceau ei, trebuie să-mi câștig banii din producție și să-mi transpira mai mult activele, sau pur și simplu nu-mi pot plăti facturile”.

Această tendință este deosebit de îngrijorătoare, deoarece dealurile Angliei – precum cele gestionate prin diferite scheme de plată în Scoția și Țara Galilor – prezintă o oportunitate semnificativă pentru o schimbare ecologică pozitivă. Strategia alimentară națională comandată de guvern, publicată în 2021, a evidențiat date care arată că zonele montane sunt potrivite pentru captarea carbonului și promovarea diversității speciilor.

Rebanks a desfășurat proiecte de la restaurarea unei mlaștini de turbă până la „remutarea” unui râu și lăsarea pășunilor să se odihnească pentru a îmbunătăți calitatea solului; el a scris despre agricultura mai ecologică care aduce înapoi specii precum bufnițele.

 

La anxietatea fermierilor se adaugă și opinia susținută de unii ecologisti, precum George Monbiot, autorul cărții Regenesis, că terenurile mai puțin fertile ar trebui readuse naturii cu totul. Această viziune este anatema fermierilor care susțin că sute de ani de pășunat de oi și vite au modelat peisajele îndrăgite de comunitățile locale și de vizitatori.

Monbiot nu este o viziune pe care Westminster a susținut-o, dar unii militanți spun că lipsa unei direcții clare post-Brexit a exacerbat temerile fermierilor.

„Schema de agricultură durabilă din Welsh a subliniat foarte mult că trebuie luată în considerare semnificația culturală a agriculturii”, a declarat Rob Percival, șeful politicii alimentare la Asociația Solului. „Este ceva ce nu am văzut în ceea ce privește fundamentul „bunurilor publice” (schema post-Brexit a Angliei). Comunitățile rurale se pot simți oarecum sub asediu. . . fermierii se chinuie să înțeleagă care este cu adevărat rolul lor.”

Batters, Rebanks și alții sunt de acord că 2,4 miliarde de lire sterline de finanțare anuală promisă în parlamentul actual – o sumă care se micșorează rapid în termeni reali – va fi departe de a fi suficientă pentru ca sistemul alimentar să se apropie de obiective precum zero carbon net până în 2050.

 

Guvernul a spus că PAC „i-a răsplătit în mod disproporționat pe cei mai mari proprietari de terenuri și i-a oprit pe fermierii mai mici, oferind în același timp puțin pentru productivitatea alimentară sau pentru mediu. Noile noastre politici agricole. . . asigurați-vă că producția alimentară durabilă și protecția mediului merg mână în mână.”

Bassett însăși urmărește schimbări ecologice în ferma ei, cum ar fi plantarea de copaci într-o „centre de adăpost” pentru animale și împărtășirea tehnicilor de agricultură ecologică cu fermierii din apropiere. Însă, în vârstă de 58 de ani, încă nu este sigură dacă să se angajeze în schema de plăți de mediu, deoarece dacă familia ei vinde, cumpărătorul ar putea dori să intensifice producția de animale și „să anuleze munca pe care ai făcut-o”.

Ea ar prefera să rămână la ferma familiei. Dar ea avertizează: „Dacă (guvernul) subevaluează ceea ce facem, ar putea pierde ceea ce încearcă să protejeze”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online