Fermierii ruşi, în pragul falimentului din cauza secetei şi a incendiilor devastatoare

Mulţi fermieri ruşi se confruntă cu spectrul falimentului, după ce un val de căldură şi de secetă fără precedent a afectat culturile din acest an, iar incendiile au făcut victime şi au perturbat activitatea agricolă, scrie Financial Times (FT) în ediţia de luni.

În plus, o serie de incendii necontrolate a afectat partea europeană a Rusiei, contribuind la problemele agricultorilor şi ameninţându-le terenurile cu distrugerea.
Una dintre regiunile cele mai afectate de incendiile devastatoare este Nijni Novgorod, unde cel puţin 20 de persoane au fost ucise după ce focul a distrus 3 sate din sudul regiunii în ultimele 10 zile.

‘Anul acesta vom fi în pierdere’, afirmă Andrei Skoblikov, un afacerist din domeniul petrolier care a renunţat la cariera sa în urmă cu cinci ani pentru a se ocupa de agricultură.
Investitorii privaţi, cum ar fi Skoblikov şi partenerul său de afaceri, Ţigankov Dmitri, au achiziţionat terenuri la preţuri extrem de avantajoase în ultimii 10 ani, în contextul în care guvernul a lansat reforme menite să transforme moştenirea dezastruoasă a colectivizării sovietice.

În 2006, cei doi parteneri de afaceri au cumpărat împreună Larşa, o fostă fermă sovietică dărăpănată din Nijni Novgorod, pe care au modernizat-o pentru a produce cereale, legume şi lapte. Cel puţin o treime din recolta de cereale de la Larşa a fost distrusă de seceta din acest an, iar recolta de cartofi, de obicei vândută armatei, a fost distrusă cu totul.

Tractoarele care ar fi trebuit să se afle acum pe câmp pentru semănat au fost mobilizate pentru a săpa şanţuri în jurul domeniilor ca să oprească incendiile forestiere să afecteze terenurile agricole.
Criticile au vizat modul în care autorităţile au gestionat incendiile, în urma cărora şi-au pierdut viaţa cel puţin 52 de persoane şi au forţat mii de locuitori să îşi părăsească casele.

Ecologiştii susţin că incendiile ar fi fost mai puţin devastatoare dacă la mijloc nu ar fi fost reformele sprijinite de Kremlin. Noul Cod silvic din 2006 a pus capăt unui sistem de siguranţă forestier la nivel federal şi a plasat responsabilitatea asupra pădurilor autorităţilor locale, care însă nu au reuşit să le gestioneze adecvat.
Între timp, agricultorii de la Larşa au luat măsuri pentru a se proteja împotriva incendiilor, care izbucnesc în păduri şi în mlaştinile de turbă în fiecare an în Nijni Novgorod.

Autorităţile locale au făcut apel la vigilenţa locuitorilor, au afişat listele de instrucţiuni în caz de urgenţă şi i-au îndemnat pe oameni să-şi ‘păstreze documentele într-un loc accesibil şi vizibiľ, în cazul în care este necesar să fugă. Rusia a interzis exporturile de cereale săptămâna trecută pentru a reduce panica de pe piaţa internă, cauzată de recolta în scădere.

Cu toate acestea, în Nijni Novgorod cerealele se vând încă la preţuri ridicate, forţându-i pe unii fermieri să îşi sacrifice animalele. Iabloko, un partid de opoziţie din Rusia, l-a acuzat duminică pe guvernatorul regiunii Nijni Novgorod de faptul că încearcă să ascundă informaţiile cu privire la incendii deoarece nu a restabilit accesul la internet pe site-ul wyksa.ru, atacat de hackeri săptămâna trecută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata