Fiecare adult este vaccinat în Fair Isle, cea mai îndepărtată comunitate insulară din Regatul Unit

Poate fi una dintre cele mai îndepărtate comunități din Marea Britanie, dar micul Fair Isle – cu o populație de doar 48 de persoane – poate pretinde acum că este una dintre cele mai sigure.

Insula scoțiană – situată între Orkney și Shetland – este renumită pentru tricotaje și păsări migratoare.

În 2018, a obținut o sursă de energie electrică de 24 de ore pe zi.

În această săptămână, flacoanele cu vaccin AstraZeneca au fost transportate într-un avion mic, ceea ce înseamnă că fiecare adult de pe insulă a putut să primească a doua doză.

A fost o soluție practică la o problemă dificilă.

Logistica vaccinării celor mai îndepărtate comunități de-a lungul marginilor Scoției a fost, cel puțin, provocatoare.
Primul vaccin, de la Pfizer, a necesitat temperaturi de depozitare atât de scăzute încât micile avioane și bărci care deserveau aceste insule erau excluse.

Pentru o comunitate fragilă, dintre care mulți sunt mai în vârstă, nu a avut nici sens să aducă oamenii individual la clinica continentală.

Cu toate acestea, vaccinul AstraZeneca poate fi transportat într-o cutie rece.

Deci, exact asta a făcut NHS Shetland, trimițând flacoanele pe micile avioane care rulează servicii de salvare către insulele sale mai mici.
Insula are o lungime de trei mile și o lățime de un kilometru și jumătate.

Când avionul a coborât pe pista de aterizare a molozului de lângă stâncile de 600 de picioare ale Fair Isle, soarele strălucea – prima bucată de primăvară după săptămâni implacabile de lapoviță, zăpadă și furtuni.

Cutia albă destul de modestă a fost încărcată cu grijă în mașina asistentei și dusă la micul cabinet chirurgical, unde asistentele Kirstin Robson și Margaret Cooper s-au pregătit să vaccineze Fair Isle.
John Best, cel mai bătrân insular, a glumit cu asistenta în timp ce își sufleca mâneca.

El a spus că insula se simte ca „unul dintre cele mai sigure locuri din țară” – nu numai că este complet vaccinată, dar este exclusă de amenințarea cu infecția, cu aproape niciun vizitator permis.

„Este un lucru amuzant”, a spus el, „pentru că aceasta a fost o insulă foarte primitoare. Și va fi din nou.

„Dar este un element pe care nu l-am mai avut de aproximativ un an acum.”
În timpurile normale, Fair Isle sfidează clișeele asociate cu aceasta – „sălbatic”, „izolat” – și este de fapt un loc intens sociabil, renumit pentru muzică, dans și o primire călduroasă.

Insularii sunt dornici să se întoarcă la acele zile.

David Parnaby locuiește aici de 10 ani, iar cei doi copii ai săi reprezintă jumătate din școală.
El recunoaște cu ușurință că nu există „un loc mai bun” pentru a petrece carantina decât Fair Isle, cu peisajul și natura uimitoare – dar adaugă că, fără pub-uri sau cafenele, viața socială de aici depinde în mare măsură de tipul vizitelor în familie care au fost interzise.
Există însă speranță reală că această a doua doză de vaccin va permite o relaxare a restricțiilor.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata