Fiecare cu farfuria lui: regim vegetarian, alimente fără gluten, hrană crudă

Pregătirea meniului în perioada sărbătorilor poate da bătăi de cap dacă la aceeași masă urmează să se așeze un vegetarian, o persoană care evită glutenul și alta care preferă hrana crudă.

Indiferent dacă au la bază rațiuni medicale, etice ori au apărut ca o reacție la scandaluri alimentare, aceste tendințe „fără” (carne, gluten, lactoză, zahăr, sare, grăsimi etc.) și „bio” își fac loc din ce în ce mai mult în farfuriile occidentale, relatează AFP.

Dincolo de Atlantic, această situație era deja descrisă în 2010 de un desen din „New Yorker”, intitulat „The Last Thanksgiving” (Ultimul Thanksgiving): o masă fără curcanul tradițional, înconjurată de meseni cu tot atâtea opțiuni de regim.

Aceste regimuri răspund în parte unor probleme de sănătate. Numărul victimelor alergiilor alimentare s-a dublat în ultimii zece ani în Europa, depășind 17 milioane de persoane, potrivit ultimelor date ale Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică (EAACI).

Dincolo de cercul celor care nu tolerează glutenul, numeroase persoane evită acest amestec de proteine prezent în cereale ca grâul și dau asigurări că obțin o stare de bine și energie prin acest regim popularizat de staruri ca tenismenul Novak Djokovic.

Dată fiind teama de „junk food”, de pesticide, de organismele modificate genetic… „bio” are mai mult ca oricând vânt din pupă. Marii distribuitori l-au adoptat, deschizând chiar magazine speciale.

Alimentația vegetariană, lăudată de Gwyneth Paltrow sau Stella McCartney, s-a debarasat de imaginea sa austeră. „Veggie burgers” au succes mai ales la New York, unde un astfel de steak vegetarian tocmai a fost numit „cel mai bun burger din lume” de revista GQ.

Chef Alain Ducasse propune de mai bine de un an la Plaza Athénée un meniu bazat pe „pește-legume-cereale”.

Pe lângă vegetarieni au apărut și consumatorii de carne ocazionali care mizează mai degrabă pe calitate decât pe cantitate.

Urmând tendința „green” și „healthy”, o puzderie de localuri vegetariene și baruri care servesc sucuri „detox” au răsărit din San Francisco și până la Londra, trecând prin Sydney. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata