FIFA/corupţie: Americanul Chuck Blazer, suspendat pe viaţă

Americanul Chuck Blazer, în vârstă de 70 de ani, fost secretar general al CONCACAF (Confederația Americii de Nord, Centrale și Caraibelor) și fost membru în Comitetul executiv al FIFA, a fost suspendat pe viață din cadrul Federației Internaționale de Fotbal, informează AFP.

Blazer, care a colaborat cu justiția americană în scandalul de corupție care zguduie FIFA, „a comis o serie de acte inadecvate în mod repetat și continuu pe durata exercitării funcției la CONCACAF și FIFA și în special prin acceptarea „de plăți ilegale”, a anunțat FIFA într-un comunicat dat publicității miercuri.

Blazer, fost aliat al președintelui demisionar al FIFA, Sepp Blatter, „a jucat un rol cheie” prin faptul că „a propus, a acceptat sau a efectuat plăți ilegale, sub diverse forme”, a apreciat comisia de etică a FIFA, prezidată de germanul Hans-Joachim Eckert.

„Domnul Blazer este suspendat pe viață din orice activitate legată de fotbal”, se mai arată în comunicat.

Informatorul-cheie din scandalul de corupție de la FIFA, Blazer a început să coopereze cu autoritățile americane în decembrie 2011, când era membru în Comitetul Executiv al forului mondial.

Fost secretar general al puternicei CONCACAF din 1990 până în 2011, membru în Comitetul Executiv al FIFA din 1997 până în 2013, Blazer a cooperat cu autoritățile aproape 16 luni.

Milionarul cu alură de Moș Crăciun, care suferă în prezent de cancer, este la originea dezvăluirilor care au aruncat FIFA în cea mai gravă criză din istoria sa, determinând anunțarea demisiei președintelui său, Sepp Blatter.

În afara lui Chuck Blazer, alte trei persoane au pledat vinovate în acest dosar, între care doi fii ai lui Jack Warner, fost vicepreședinte al CONCACAF și membru în Comitetul Executiv al FIFA, una dintre persoanele arestate la Zurich. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata