Filmul „Taxi”, interzis în Iran, vândut deja în peste 30 de ţări

Filmul „Taxi”, al cineastului iranian disident Jafar Panahi, care a primit Ursul de Aur la cea de-a 65-a ediție a Berlinalei, a fost deja vândut în peste 30 de țări, deși difuzarea sa este interzisă în Iran, a informat distribuitorul său agenției France Presse.

‘Taxi’, o cronică a societății iraniene văzută prin ochii unui șofer de taxi din Teheran, a fost vândut în aproximativ 20 de țări europene, între care Rusia și Turcia, a anunțat compania Celluloid Dreams, însărcinată cu distribuirea filmelor internaționale.

În afara Europei, filmul va fi distribuit în Taiwan, Hong Kong și China pentru Asia și în Brazilia și Columbia pentru America Latină. Filmul a fost vândut de asemenea unei societăți de distribuție din Orientul Mijlociu, a precizat Celluloid Dreams. Sunt în curs negocieri pentru Marea Britanie și SUA, a precizat compania.

Acordându-i premiul pentru cel mai bun film, juriul de la Berlin a plasat în atenția publicului un regizor căruia îi este interzis să lucreze în țara lui și să călătorească în străinătate. Jafar Panahi s-a declarat duminică ‘fericit pentru el și pentru cinematografia iraniană’, exprimându-și totodată regretul că filmul nu va putea fi văzut și de compatrioții săi din Republica islamică Iran.

Regizorul a fost arestat în timp ce pregătea filmul, pentru a fi participat la manifestațiile împotriva controversatului președinte Mahmoud Ahmadinejad din iunie 2009. El a fost condamnat în 2011 pentru „propagandă împotriva regimului” la interdicția de a mai face filme timp de 20 de ani . Jafar Panahi a reușit totuși să realizeze două filme, între care ‘Taxi’, și să le trimită în străinătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata