Fitch a scos Ungaria din categoria „junk”, pentru prima dată în ultimii cinci ani

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale Ungariei, de la „BB plus” la „BBB minus” şi a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, transmit Bloomberg şi Reuters.

Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investiţii), în timp ce „BB plus” este din categoria ”junk” (nerecomandată pentru investiţii).

În ultimii cinci ani ratingul Ungariei a fost sub nivelul „investment grade” (recomandat pentru investiţii). Acum Ungaria este la acelaşi nivel cu România, Bulgaria, şi Rusia. Agenţiile de evaluare financiară Moody’s Investors Service şi Standard & Poor’s încă atribuie Ungariei un calificativ din categoria ”junk” (nerecomandată pentru investiţii).

De asemenea Fitch a îmbunătăţit ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei pe termen lung în valută de la „BB plus” la „BBB minus” şi a confirmat ratingul pentru obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei pe termen lung în în monedă locală la „BBB minus”.

Plafonul de ţară al Ungariei a fost revizuit în creştere, de la „BBB” la „A minus” iar calificativul pe termen scurt în valută a fost îmbunătăţit la „F3”, de la „B”.

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, se aşteaptă ca în urma deciziei Fitch şi agenţiile de evaluare financiară Moody’s şi Standard & Poor’s să revizuiască în creştere ratingul ţării.

Datoria generală guvernamentală brută ar urma să se situeze la 73,2% din PIB până în 2017, în scădere de la 75,3% din PIB la sfârşitul lui 2015, şi faţă de nivelul record de 80,8% din PIB în 2011. Înăsprirea politicii fiscale este compatibilă cu o scădere graduală a datoriei guvernamentale, se arată în comunicatul Fitch.

Decizia Fitch de a revizui în creştere ratingul Ungariei este pozitivă pentru pieţe dar încă mai trebuie multe de făcut pentru o reacţie pozitivă pe termen lung. Dar este o decizie importantă în sensul că pieţele recunosc că statele de la periferia Europei, cum ar fi Ungaria, şi-au îmbunătăţit semnificativ situaţia, a explicat analistul Bruce McCain, de la Key Private Bank în Cleveland.

Fitch se aşteaptă ca avansul economiei Ungariei să încetinească la 2,1% în 2016, de la 2,9% în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata