Flota Rusiei nu va pleca niciodată din Crimeea dacă nu se retrage în 2017

Ucraina ar trebui să găsească în cele din urmă surse de finanţare a propriilor forţe navale şi să nu accepte în nici un caz prelungirea staţionării Flotei Rusiei din Marea Neagră la Sevastopol (Crimeea) după expirarea contractului în 2017, apreciază într-un comentariu publicat în ediţia de miercuri (24 februarie 2010) cotidianul ucrainean Den.

‘Slabe din vina autorităţilor, forţele maritime ucrainene se ţin exclusiv pe patriotismul şi entuziasmul marinarilor. Chiar dacă au fost abandonaţi în voia soartei, marinarii ucraineni fac bine ceea ce fac. În cadrul exerciţiilor comune cu marina NATO, în ciuda sărăciei lor, forţele navale ucrainene se pricep să obţină calificative măgulitoare din partea experţilor occidentali.

Deşi nu rareori ofiţerii sunt nevoiţi să recurgă la buzunarul propriu, şi aşa subţire, şi la chetă ca să cumpere piese de schimb pentru nave. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva’ – descrie Den starea financiară dezastruoasă în care se află marina ucraineană.
Chiar şi în starea sa actuală marina Ucrainei este capabilă să apere Sevastopolul, Crimeea, frontiera de sud a ţării, desigur, dacă autorităţile vor da la o parte războaiele interne pentru putere şi vor găsi bani pentru flotă, subliniază ziarul.

În opinia ziariştilor ucraineni, este inadmisibil de a atribui Flotei Rusiei din Marea Neagră sarcina de a proteja întinderile maritime ale Ucrainei. Ei critică apelurile făcute în acest sens de unii politicieni ucraineni rusofoni, indicând că aceasta este totuna cu a pune lupul paznic la oi.
Flota Rusiei din Marea Neagră nu se află pe teritoriul ucrainean pentru a apăra Ucraina, ci interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în forma în care înţelege Kremlinul, cu toate consecinţele ce decurg din aceasta pentru Ucraina – notează Den.

Toate grupările antiucrainene din Crimeea consideră Flota Rusiei din Marea Neagră baza lor de sprijin şi deseori îşi coordonează cu structurile acesteia acţiunile politice – mai scrie ziarul ucrainean, amintind că, în timpul conflictului legat de insula Tuzla, Flota Rusiei din Marea Neagră era gata să intervină în forţă împotriva Ucrainei. În august 2008, flota rusă a transformat Ucraina, în ciuda voinţei ei, în parte a conflictului din Georgia, susţine publicaţia citată.

În genere, notează Den, existenţa bazei navale ruse în Sevastopol a făcut din Ucraina ostatică a politicii externe a Federaţiei Ruse. În cazul unui conflict împotriva unei terţe părţi, represaliile vor fi aplicare pe teritoriul ucrainean unde se află dislocată Flota Rusiei din Marea Neagră, consideră ziarul.
‘Nu trebuie să ne facem iluzii. În cazul în care nu va părăsi Ucraina în 2017, flota rusă nu va mai pleca de aici niciodată. Mai degrabă, într-o perspectivă istorică, dar destul de apropiată, de la Ucraina vor pleca Sevastopolul şi Crimeea, iar după ele şi alte regiuni’ – concluzionează publicaţia Den.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata