FMI a alimentat criza din Europa Centrală şi de Est

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a alimentat criza economică din Europa Centrală şi de Est în anul trecut, creând situaţia care a dus la solicitarea ajutorului FMI, a declarat vineri (2 aprilie 2010) viceguvernatorul Băncii Centrale din Cehia, Mojmir Hampl, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Potrivit lui Hampl, FMI – care participă la programele de asistenţă financiară pentru România, Ungaria, Letonia (state membre ale UE) şi Ucraina – a interpretat eronat datele privind situaţia economică a ţărilor din regiune.
„Ceea ce este ridicol este faptul că dintre toţi chiar FMI este cel care a accelerat criza.

Înaintea crizei, FMI-ul nu avea practic niciun client, dar prin această criză şi sub tutela lui Dominique Strauss-Kahn, Fondul şi-a găsit o nouă ocupaţie şi a strâns mai mulţi bani’, a spus viceguvernatorul Băncii Centrale cehe.

Mojmir Hampl a explicat că FMI, între alte organisme internaţionale, a avansat date ce exagerau expunerea băncilor din Europa Occidentală în regiune (Europa Centrală şi de Est) întrucât aceste bănci au ignorat faptul că împrumuturile filialelor locale ale lor erau în mare măsură acoperite de către depozitele bancare locale.
Oficialul ceh a reafirmat poziţia Băncii Centrale cehe potrivit căreia nu există motive de presiune nici din partea Cehiei, nici din cea a statelor din zona euro, în ce priveşte adoptarea de către Praga a monedei unice europene (euro).

”Cererea’ de noi state membre în zona euro a scăzut în timpul crizei. Decizia în cazul Estoniei va arăta calea de urmat; aceasta riscă să fie mai complicată decât în cazul Sloveniei şi al Slovaciei’, a adăugat Mojmir Hampl. În opinia sa, aderarea la zona euro nu reprezintă o garanţie a stabilităţii pentru ţările din Europa Centrală şi de Est.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata