FMI aprobă un plan de salvare de 3 miliarde de dolari pentru Sri Lanka

71

Consiliul de administrație al FMI a aprobat în cele din urmă un plan de salvare de 3 miliarde de dolari pentru Sri Lanka, pentru a ajuta țara să-și restructureze datoriile și pentru a atenua o criză economică și socială “catastrofală”.

Acordul privind planul de salvare, care a fost convenit în principiu în septembrie anul trecut, a fost încheiat după ce rezistența Chinei, cel mai mare creditor bilateral al țării, a fost depășită la începutul acestei luni.

Țara a fost aruncată în turbulențe anul trecut, după ce războiul Rusiei în Ucraina a dus la o inflație în creștere și la penurie, exacerbând ani de proastă gestionare și erori politice.

FMI a declarat luni că Sri Lanka a fost lovită puternic de “o criză economică și umanitară catastrofală” și că se confruntă cu provocări semnificative “care provin din vulnerabilități și pași greșiți preexistenți”.

Sri Lanka a apelat la sprijinul FMI după ce fostul său președinte a fugit din țară și a demisionat în iulie anul trecut, după luni de proteste de stradă în masă.

Acordul este conceput pentru a ajuta la restructurarea datoriei publice în valoare de 95 de miliarde de dolari – o cifră care se ridică la aproximativ 130% din PIB – datorată în principal guvernelor străine și creditorilor comerciali, inclusiv deținătorilor de obligațiuni internaționale și naționale.

În schimbul planului de salvare, autoritățile din Sri Lanka au fost de acord cu reforme fiscale, monetare și de guvernanță de anvergură pentru a combate corupția și a crește veniturile fiscale.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat că depășirea crizei va necesita “implementarea rapidă și la timp” a programului FMI, inclusiv “o asumare puternică” a reformelor convenite între personalul FMI și autoritățile din Sri Lanka.

Sri Lanka va primi o plată imediată și opt plăți ulterioare, fiecare în valoare de aproximativ 333 de milioane de dolari, pe parcursul programului de patru ani al FMI.

Plățile vor depinde de îndeplinirea de către Sri Lanka a condițiilor programului, începând cu un acord cu creditorii săi cu privire la modul de restructurare a datoriilor sale publice.

În mod normal, FMI s-ar aștepta ca acest lucru să fie în mare parte finalizat înainte de prima sa evaluare semestrială. Dar, având în vedere complexitatea datoriilor Sri Lankăi, analiștii spun că ajungerea la un acord cu toți creditorii ar putea dura 18 luni.

Cu toate acestea, se crede că un acord preliminar cu creditorii bilaterali este suficient pentru a declanșa eliberarea celei de-a doua tranșe.

Reformele includ măsuri de combatere a corupției și a ineficienței în cadrul întreprinderilor de stat; combaterea inflației și refacerea rezervelor de valută străină; recapitalizarea sectorului bancar; și revizuirea sistemului fiscal, în cadrul căruia jumătate din contribuabilii țării plătesc mai puțin de 5 la sută din veniturile lor către stat.

În urmă cu două săptămâni, China a fost de acord să se alăture altor creditori bilaterali, inclusiv India și Japonia, pentru a susține acordul.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online