FMI: Măsurile de austeritate adoptate de Spania sunt „drastice”

Măsurile de austeritate adoptate de Guvernul spaniol sunt drastice şi adecvate, a declarat luni, 31 mai,  directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, într-un interviu acordat ziarului ‘ABC’, transmite Reuters.
‘Măsurile luate de Guvern sunt drastice şi ar trebui să ajute la revenirea încrederii în viitor.

Problema în acest moment este să vedem cum vor fi implementate aceste măsuri, în special cele care provoacă îngrijorări pe piaţa muncii’, a afirmat oficialul FMI. El a explicat că reformarea pieţei muncii rigide din Spania, recomandată de FMI şi alte organizaţii, este următoarea misiune pentru Guvern.

‘Guvernul ia acum măsuri în acest sens şi trebuie să aşteptăm pentru a vedea rezultatele negocierilor dintre guvern, oameni de afaceri şi angajaţi’, a apreciat Strauss-Kahn.

Întrebat de fuziunile dintre băncile de economii din Spania, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a afirmat: ‘Ceea ce face Spania este absolut normal, este o consolidare naturală a sectorului bancar’.

Banca Spaniei a cerut fuziunea aşa-numitelor ‘cajas’, bănci regionale care au majorat mai mult de cinci ori acordarea creditelor în timpul celor zece ani de boom imobiliar în Spania şi care reprezintă aproximativ jumătate din împrumuturile acordate în ţară.

Ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a afirmat că în următoarele săptămâni vor fuziona mai multe bănci de economii, şi a cerut guvernelor regionale, care numesc directorii în multe bănci de economii regionale, să nu întârzie tranzacţiile din motive politice.

Fitch a revizuit în scădere ratingul ‘AAA’ acordat Spaniei, după ce ţara a adoptat măsuri de austeritate, demonstrând dificultatea de a gestiona criza datoriilor în zona euro prin reduceri bugetare care afectează creşterea economică. Vineri, agenţia de evaluare financiară a redus cu o treaptă, la ‘AA plus’ ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, cu perspectivă stabilă. Din 2003, Spania a beneficiat de ratingul de top ‘AAA’ de la Fitch.

În 28 aprilie, şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit în scădere ratingul Spaniei, la ‘AA’.
‘Procesul de ajustare la un nivel mai redus al îndatorării externe şi a sectorului privat va reduce în mod considerabil rata de creştere a economiei Spaniei pe termen mediu’, a explicat analistul Fitch, Brian Coulton.

Vicepremierul Spaniei, Maria Teresa de la Vega, a explicat că în anul următor este necesară accelerarea procesului de consolidare fiscală, pentru a putea reduce deficitul la trei procente din PIB în 2013.

Recent, Guvernul spaniol a promis că va reduce drastic cheltuielile pentru a putea aduce deficitul public de la 11,2 procente din PIB, în 2009, la trei procente din PIB în 2013, în încercarea de a-i convinge pe investitori de angajamentul său faţă de prudenţa fiscală.

Conform noilor prognoze, deficitul public al Spaniei ar urma să coboare la şase procente din PIB în 2011 şi la 4,4 procente din PIB în 2012.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata