FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei americane la 2,5%

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus, joi, pentru a doua oară în acest an, estimările privind evoluția economiei americane în 2015 și 2016, lansând totodată un apel către Rezerva Federală să amâne prima majorare a dobânzii de bază până în prima jumătate a anului următor, transmite AFP.

Într-un comunicat publicat la sfârșitul examenului anual al economiei americane, FMI și-a redus estimările privind creșterea Produsului Intern Brut al SUA până la 2,5% în acest an, de la 3,1% cât estima anterior, și la 3% de la 3,1% pentru 2016. Anul trecut economia americană a înregistrat un avans de 2,4%.

De asemenea, FMI susține că dolarul american este ‘ușor supraevaluat’, în condițiile în care s-a apreciat cu 13% în ultimul an, ceea ce afectează creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. ‘Există riscul ca o nouă apreciere semnificativă a dolarului să fie dăunătoare pentru economia americană”, avertizează FMI.

Potrivit FMI, evoluția modestă a economiei americane în primele luni ale anului nu pune presiuni asupra Fed pentru a începe să majoreze dobânda de politică monetară, așa cum se așteptau mulți analiști. ‘Există un argument puternic pentru a amâna majorarea dobânzilor până când vor exista semne clare de inflație a prețului sau salariilor’ susține FMI, pentru care Fed ar trebui să amâne prima sa majorare a costului creditului din ultimul deceniu pentru a doua jumătate a anului viitor.

Indiferent de momentul ales de Fed pentru a crește dobânda, FMI avertizează că această majorare ar putea da naștere la o reechilibrare abruptă a portofoliilor internaționale, care va afecta volatilitatea și stabilitatea financiară. De asemenea, inflația ar putea crește mai rapid decât se estimează, ceea ce va modifica brusc costurile de creditare.

Președintele Fed, Janet Yellen declara la finele lunii trecute că se așteaptă să majoreze dobânda de bază în cursul acestui an, dacă economia evoluează conform estimărilor. Fed, care nu a mai majorat costul creditului din 2006, vrea să vadă o îmbunătățire continuă a condițiilor de pe piața muncii precum și să aibă încredere că inflația va reveni la nivelul de 2% înainte de a majora dobânda, a spus Janet Yellen. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata