Fotbal: Euro 2016, pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al UEFA

Euro 2016 va fi principalul punct pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al Uniunii Europene de Fotbal, care a început joi, 23 şi se va încheia vineri, 24 ianuarie, la Nyon (Elveţia), dar una dintre temele de atracţie ale conferinţei de presă a preşedintelui Michel Platini de după lucrări va fi eventuala candidatură a actualului şef al forului continental la preşedinţia Federaţiei internaţionale, alegerile fiind programate în 2015.

Această din urmă temă a devenit şi mai actuală după ce Jerome Champagne, fost vicesecretar general al FIFA, şi-a anunţat luni candidatura la preşedinţia Federaţiei internaţionale de fotbal în 2015. Prim postulant declarat, el a lansat astfel o campanie, dar a şi precizat că, dacă actualul preşedinte Joseph Blatter va candida, nu va continua lupta. Astfel, comentatorul agenţiei France Presse apreciază că Jerome Champagne ar putea fi, de fapt, „un obstacol în calea altor candidaţi potenţiali, precum Jerome Valcke, actualul secretar general al FIFA, sau Platini, preşedinte UEFA şi piesă dominantă pe tabla de şah”.

În ce priveşte Euro, organizat între 10 iunie şi 10 iulie 2016, acesta va fi primul din istorie cu 24 de echipe, faţă de 16 în trecut. Calificările, programate între septembrie 2014 şi octombrie 2015, vor avea un sistem inedit, în multe privinţe.

Tragerea la sorţi, care va avea loc la Nisa pe 23 februarie, va determina, astfel, o repartiţie în 9 grupe de câte 6 echipe (UEFA este alcătuită, acum, din 54 de federaţii după integrarea Gibraltarului). Franţa, ţară gazdă, este calificată din oficiu, astfel că vor fi 53 de naţionale la tragerea la sorţi. Dar Franţa va fi automat plasată în singura grupă de 5 care va rămâne în timpul tragerii la sorţi. În schimb, meciurile selecţionatei „Cocoşului galic” (şi cele ale adversarilor) nu vor conta, evident, şi vor fi considerate meciuri amicale.

Capii de serie la tragerea la sorţi pentru calificări, care vor fi oficializaţi vineri, ar trebui să fie Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Portugalia, Rusia şi Bosnia, fiind determinaţi prin intermediul unui indice care cuprinde în proporţie de 20 la sută rezultatele legate de Mondialul-2010 (calificări şi turneu final), 40 la sută cele legate de Euro-2012 (calificări şi turneul final) şi 40 la sută cele legate de eliminatoriile Mondialului-2014.

Comitetul Executiv va determina, de asemenea, echipele care nu se vor putea întâlni în calificări din motive geopolitice, precum Armenia şi Azerbaidjan sau Spania şi Gibraltar.

Datele calendarului calificărilor sunt de pe acum cunoscute, de la precedentul Comitet Executiv de la Bilbao, din decembrie. Cu scopul de a permite „spectatorilor să vadă mai multe meciuri în direct”, „săptămâna de fotbal” ar putea să se întindă de joi până marţi, inclusiv. În săptămânile „cu 2 partide, echipele vor juca joi/duminică, vineri/luni sau sâmbătă/marţi”.

Calendarul turneului final din vara lui 2016 va fi anunţat, de asemenea, vineri. Oraşele care vor găzdui jocurile ar urma să fie astfel cunoscute. Primele 2 echipe din fiecare grupă de calificare şi cea mai bună de pe locul 3 din toate grupele se vor califica direct pentru Euro-2016. Celelalte 8 formaţii de pe locul 3 vor juca în baraje (turul între 12 şi 14 noiembrie 2015; returul, în perioada 15-17 noiembrie 2015), pentru ultimele 4 locuri.

Astfel, vor fi 23 de calificate, la care se adaugă Franţa. Tragerea la sorţi a turneului final va avea loc la Paris, pe 12 decembrie 2015 şi va stabili 6 grupe de câte 4 naţionale.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata