Fotbal: Pele a inaugurat într-o favelă un sistem de iluminare bazat pe mişcarea jucătorilor

Edson Arantes do Nascimento „Pele” a participat miercuri într-o favelă din Rio de Janeiro la inaugurarea unui sistem care generează energie electrică prin mișcarea jucătorilor pe terenul de joc, informează agenția spaniolă EFE.

Sistemul de iluminare instalat pe un teren de fotbal din favela Morro da Mineira combină mișcarea jucătorilor, captată prin intermediul a 200 de panouri cinetice instalate sub pământ, precum și panouri solare pentru captarea energiei în timpul zilei și transformată în lumină pe timp de noapte.

Cele 200 de panouri instalate sunt distribuite pe zece rânduri, câte cinci pe fiecare jumătate de teren și alimentează șase reflectoare tip led de 280 de wați dispuse pe ambele laturi ale terenului.

În jur de 20 la sută din energia necesară pentru iluminare provine de la panourile cinetice, în timp ce 80 la sută provine de la panourile solare.

Pele a afirmat cu această ocazie că este încrezător că această tehnologie va determina mulți tineri brazilieni să se intereseze de cinetică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata