Franţa a cunoscut în 2009 cea mai gravă recesiune de după război

Produsul Intern Brut (PIB) al Franţei, a doua economie din zona euro, a înregistrat un recul de 2,2 la sută, în 2009, aceasta fiind cea mai gravă recesiune înregistrată după cel de al Doilea Război Mondial, însă, în ultimul trimestru al anului trecut s-a înregistrat o creştere peste aşteptări, de 0,6 la sută, potrivit datelor publicate vineri (12 februarie 2010) de Institutul naţional de statistică din Franţa (Insee), transmite AFP.

Reculul de 2,2 la sută înregistrat pe ansamblul anului 2009 este în linie cu previziunile guvernului. În schimb, Insee a revizuit uşor în scădere cifrele privind evoluţia PIB, până la o creştere de 0,2 procente, în loc de o expansiune de 0,3 procente, cât s-a anunţat iniţial. Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a salutat rezultatele bune înregistrate în trimestrul patru 2009.

„O creştere de 0,6 la sută este de două ori mai mare decât cea înregistrată în primăvară şi de 3 ori mai bine decât în toamnă’, a apreciat Christine Lagarde, într-un interviu acordat postului de radio RMC. ”Este un bun sfârşit de an pentru 2009 şi un bun început de an pentru 2010′, a spus Lagarde, adăugând că estimările de creştere pentru 2010, plus 1,4 la sută, par rezonabile.

Pentru ultimele trei luni ale anului trecut, Insee miza pe o creştere de 0,4 la sută, iar Christine Lagarde a spus în repetate rânduri că speră la o creştere ‘puţin peste 0,3 procente’. După un an de recesiune, economia franceză, a doua mare economie din zona euro, a revenit pe creştere în trimestrul al treilea al anului trecut, când PIB a înregistrat o creştere de 0,3 procente. Pentru 2010, guvernul francez şi-a revizuit recent în creştere estimările privind evoluţia PIB, de la 0,75 la 1,4 la sută, conform proiectului de buget revizuit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata