Franţa invită 80 de ţări să participe la parada militară de pe 14 iulie

Franța a invitat reprezentanți din 80 de state implicate direct sau indirect în Primul Război Mondial să participe la ceremoniile de la Paris ocazionate de Ziua ei Națională, cu această ocazie guvernul francez comemorând și trecerea unui secol de la începutul acelui conflict, relatează agenția EFE citând surse de la Palatul Elysée.

Printre cele 80 de țări se numără toate cele care au participat efectiv cu trupe în război, indiferent dacă au fost atunci aliatele sau inamicele Franței, astfel că printre delegații va fi și una a Germaniei. Au fost invitate de asemenea delegații din țări neutre în acel conflict și care fac parte în prezent din Uniunea Europeană, pentru a celebra cu această ocazie și ‘reconcilierea continentului’, după cum explică sursele citate.

Deocamdată 68 de delegații ale statelor invitate și-au confirmat prezența la parada tradițională de pe Champs Elysee. Fiecare dintre țări poate participa cu trei militari, dintre care unul va purta drapelul țării sale, ei nefiind incluși efectiv în defilarea militară, dar vor lua parte la spectacolul din deschidere. Fiecare delegație mai are posibilitatea de a trimite câte un reprezentant al guvernului (de exemplu ministrul apărării), care va sta alături de președintele François Hollande în timpul defilării militare, plus patru tineri (doi băieți și două fete) care vor participa la spectacolul de închidere a ceremoniilor.

Coregraful spaniol Jose Montalvo, însărcinat cu coordonarea acestui act final, a declarat miercuri că 150 dintre acești tineri vor purta în mână un porumbel ca ‘simbol al păcii’, iar prestația lor va fi una simplă, întrucât niciunul dintre ei nu este profesionist.

Istoricul Antoine Prost explică fuziunea celor două evenimente, Ziua Națională a Franței și trecerea a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, prin faptul că acesta din urmă ‘a schimbat ordinea mondială’ și a fost ‘probabil cea mai grea probă prin care a trecut societatea franceză’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata