Fukushima: Tepco va arunca în mare apa subterană decontaminată

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Tepco, a anunțat joi că pregătește un nou plan ce constă în pomparea apei subterane radioactive în apropierea clădirii reactoarelor și în decontaminarea ei înainte de a fi vărsată în Oceanul Pacific, relatează AFP.

Este vorba despre o inițiativă complementară pentru a încerca să se reducă pe cât posibil cantitățile enorme care se acumulează continuu în subsolurile unor instalații.

Din primăvară, Tokyo Electric Power (Tepco) pompează apa subterană în amonte de clădiri pentru a limita cantitatea de apă nou contaminată în fiecare zi. După ce este decontaminată și controlată, apa este aruncată în ocean.

Un nou sistem de decontaminare, mai puternic decât actualul sistem (ALPS), este menit să permită extragerea esențialului de radionucleide pe care le conține această apă.

Acest dispozitiv suplimentar, a cărui construcție a fost finanțată de către stat, va intra în funcțiune în toamnă. El urmează nu numai să accelereze tratarea apei contaminate, ci și să remedieze numeroasele deficiențe ale ALPS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata