Gaza: o încetare a focului umanitară obţinută pentru 3 zile, anunţă SUA şi ONU

Israelul și palestinienii au căzut de acord asupra unei încetări a focului umanitare de 72 de ore, necondiționată, începând de la ora locală 8.00 (5.00 GMT) vineri, au anunțat în noaptea de joi spre vineri Națiunile Unite și Statele Unite, relatează agenția DPA.

Reprezentantul ONU la Ierusalim, Robert Serry, „a primit asigurări” că toate părțile au convenit asupra armistițiului, potrivit unui comunicat comun transmis de secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-moon și secretarul de stat american John Kerry.

Delegații israeliană și palestiniană ar trebui să meargă „imediat” la Cairo pentru negocieri cu guvernul egiptean, „vizând să se ajungă la o încetare a focului durabilă”, au mai declarat Ban și Kerry.

Un înalt oficial al Hamas, Izzat al-Resheq, a confirmat pe pagina sa personală de Facebook că Hamas și alte facțiuni au acceptat încetarea focului.

„Facțiunile palestiniene, inclusiv Hamas, se angajează în încetarea focului atât timp cât Israelul o va respecta”, a scris el.

Canalul CNN a raportat că oficiali israelieni i-au declarat că primul ministru Benjamin Netanyahu și cabinetului său de securitate au acceptat propunerea.

De asemenea, potrivit mass-media israeliene, oficiali israelieni au afirmat că ar accepta acordul, dar vor continua să lucreze la blocarea tunelurilor Hamas spre Israel.

Anterior joi, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat același lucru.

„Până acum am neutralizat zeci de tuneluri teroriste”, a spus Netanyahu. „Suntem hotărâți să continuăm această misiune, cu sau fără o încetare a focului”, a subliniat el.

De la începutul conflictului actual, la 4 iulie, trei acorduri anterioare pentru o încetare a focului umanitară au fost încălcate, notează DPA.

Presiunea a crescut asupra ambelor părți pentru oprirea luptelor în timp ce ziare din întreaga lume publică pe prima pagină fotografii cu copii palestinieni morți și adulți uciși de lovituri israeliene.

Doar într-o singură zi, joi, au fost uciși 79 de palestinieni, inclusiv 11 membri ai aceleiași familii, al-Bayoumi, într-un atac aerian asupra Khan Younis.

Ban și Kerry au mai declarat că atunci când va începe încetarea focului, toate forțele pe teren „vor sta pe loc” pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă la cei care au nevoie.

„Cerem tuturor părților să acționeze cu reținere până când începe această încetare a focului umanitară și să-și respecte pe deplin angajamentele în timpul armistițiului”, au insistat ei în comunicatul lor transmis prin email.

În timp ce Statele Unite au adoptat până acum un ton destul de blând la adresa Israelului, el a devenit ascuțit joi, mai notează DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a calificat bombardamentul de miercuri asupra unei școli din Jabalia, la nord de orașul Gaza, care a ucis 24 de persoane, „total inacceptabil și total nejustificat”.

Earnest a numit de asemenea Israelul în legătură cu victimele din rândul civililor, în timp ce, cele mai multe referiri din trecut ale SUA la decese nu dădeau vina pe o anumită parte.

„Armata israeliană poate și ar trebui să facă mai mult pentru a proteja viețile acestor civili nevinovați”, a insistat Earnest.

El a adăugat că armata israeliană „nu s-a ridicat la propriile sale standarde” stabilite pentru „protejarea civililor nevinovați”.

În Gaza, numărul morților după 24 de zile de bombardamente și lovituri aeriene a crescut la cel puțin 1.422, au anunțat oficiali din domeniul sănătății din enclava palestiniană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata