Gazprom ameninta Europa cu orientarea catre alte piete de desfacere

 
Gazprom a replicat la „declaratia de la Bruxelles”, semnata la 23 martie de UE si Ucraina si care zadarniceste tentativele Rusiei de a obtine acces la gazoductele ucrainene.
Monopolul rus promite majorarea productiei de gaz natural lichefiat, pentru livrari in SUA si regiunea Asia-Pacific, ca o alternativa la livrarile spre Europa.
Totusi, Gazprom nu va putea sa-si realizeze prea curând aceasta amenintare, iar Europa, intre timp, planifica ea insasi sa-si diminueze in mod activ dependenta fata de gazul rus, noteaza cotidianul rus Kommersant.
 
Conducerea  Gazprom a analizat, miercuri, strategia  companiei pe  piata  gazului lichefiat /PGL/ si a decis sa abordeze, intr-o viitoare reuniune, problema privind noile perspective in acest domeniu. Aceasta strategie se discuta de mult timp, insa in prezent monopolul rus a decis sa o foloseasca pentru a face presiuni asupra principalului consumator de gaz rusesc destinat sistemului de conducte: UE.
 
„În conditiile accelerarii proceselor de globalizare pe piata PGL si a majorarii substantiale a riscurilor  de  tranzit, când sunt semnate  documente  ce  ignora  interesele  Rusiei, este  necesar  sa abordam in alt mod strategia in domeniul PGL”, a declarat presedintele Gazprom, Aleksei Miller, referindu-se in mod clar la „declaratia” semnata de UE si Ucraina.
 
Potrivit unei surse de informatie a cotidianului rus Kommersant, acum Gazprom intentioneaza sa analizeze problema privind majorarea productiei de PGL, pentru exportarea in SUA si in tarile regiunii Asia-Pacific. Deocamdata, nu se stie cu exactitate despre ce proiecte este vorba, insa se intentioneaza analizarea „diverselor variante intemeiate economic”.
 
Kommersant considera ca monopolul rus nu-si va putea pune in aplicare prea curând aceasta amenintare. Deocamdata, Gazprom are o singura uzina de PGL – in cadrul proiectului „Sahalin-2” – cu o capacitate de 9,6 milioane de tone pe an, monopolul intentionând ca, pâna in 2030, sa majoreze capacitatea uzinei la 90 de milioane de tone.
 
Urmatorul proiect-cheie ar trebui sa devina exploatarea zacamântului Stockman, dupa care se preconizeaza constructia unei uzine PGL in Yamala, pe baza zacamântului Yuzhno-Tambeisk. Însa, toate aceste proiecte vor fi realizate cel mai devreme peste 4-5 ani.
 
Analistul rus Konstantin Cerepanov considera ca prin declaratia sa Gazprom doreste pur si simplu sa sublinieze nemultumirea sa in legatura cu „declaratia de la Bruxelles”. Teoretic, monopolul poate destul de repede sa-si revizuiasca strategia in domeniul PGL, construind o uzina pe un zacamânt deja functional.
 
Însa, este convins Cerepanov, Gazprom nu va dori sa riste in privinta contractelor europene pe termen lung sau cu noile proiecte de gazoducte, diminuând volumul lor. De altfel, si sursa de informatie a Kommersant din cadrul Gazprom confirma ca proiectele privind constructia North Stream sau South Stream ramân in vigoare.
 
Toate acestea dezmint practic amenintarea Gazprom la adresa UE, care la rândul ei ia masuri active in vederea diminuarii dependentei fata de consumul de gaz si fata de cel rusesc in special.
Analisti de la WoodMackenzie subliniau in raportul lor de la mijlocul lui martie ca, tinând cont de reducerea cererii la gaz, pâna in 2015 va fi necesara maxim o treime din capacitatea South Stream, in timp ce activitatea North Stream va fi sistata pâna in 2012, iar in 2013 gazoductul va fi alimentat in proportie de cel mult 20%.
 
În afara de aceasta, dupa cum subliniaza directorul East European Gas, Mihail Korcemkin, si pietele PGL s-ar putea dovedi mai putin atractive decât se estimase.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata