Gazul iranian va curge spre Europa, insa nu prin Nabucco

 
Iranul a promis o noua revolutie: de data aceasta, privind aprovizionarea  cu gaz a  Europei.  Gazul  iranian  va  curge, totusi, spre  Occident,  insa  nu  prin gazoductul Nabucco.
În aceste conditii, din planurile privind constructia Nabucco, cel mai ambitios proiect menit sa ocoleasca Rusia, s-ar putea alege praful: pentru el pur si simplu nu va mai ramâne gaz, noteaza cotidianul rus Izvestia. „În conformitate cu noul proiect, gazul iranian va fi livrat pe pietele europene prin Irak, Siria, Marea  Mediteraneana  si apoi spre  Grecia  si Italia”,  a  precizat  ministrul iranian  al petrolului, Gholamhossein Nozari.
 
În final, va fi suficient un acord trilateral: cu Iranul, Siria si Irakul. Aceasta declaratie s-a facut auzita in timpul vizitei lui Gholamhossein in Siria, iar judecând dupa tonul abordat de oficialul iranian negocierile s -au desfasurat cu succes. În orice caz, numele pentru gazoduct a fost deja gasit: Persian Pipeline (Gazoductul Persic).
În opinia directorului general al companiei Metaprotess, Kirill Liats, noul traseu este foarte comod pentru Iran. Republica Islamica ar putea livra gaz prin tari care ii sunt prietene. Cu Turcia, in schimb, Iranul a avut mereu relatii destul de tensionate.
 
În acest context, Liats mentioneaza ca, in pofida faptului ca pâna de curând Iranul era in conflict cu  Irakul,  acum Teheranul  intentioneaza  sa  profite  de  pe  urma  rezultatelor  agresiunii americane in Irak. SUA au doborât regimul lui Saddam Hussein, iar acum in Irak este foarte puternica influenta siitilor , cum sunt si majoritatea locuitorilor Iranului. În afara de aceasta, daca va dori sa livreze gaz Europei, si Turkmenistanul ar putea „adera” la noul gazoduct.
 
Acest lucru va transforma in mod automat Iranul intr-un coordonator regional al livrarilor de gaz.Ce inseamna pentru Rusia aceste noi planuri ale Iranului? În primul rând, companiile rusesti au toate sansele sa participe la constructia Gazoductului Persic.
 
Rusia are relatii relativ bune cu Iranul si unele bune cu Siria. De aceea, companiile ruse ar puta participa la tragerea de conducte pe teritoriul acestor tari si la constructia unor uzine pentru prelucrarea gazului, necesare pentru proiect. Cu atât mai mult cu cât compania rusa Transgaz construieste deja in Siria doua uzine de prelucrare a gazului, necesare pentru alte proiecte.
 
În al doilea rând, in actualele conditii, constructia gazoductului Nabucco pare sa nu mai aiba sens. Europenii doreau sa importe gaz din Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan si Iran. Primele doua tari isi comercializeaza deja tot gazul pentru Occident prin intermediul Gazprom, la un pret foarte avantajos, si la fel intentioneaza sa procedeze si Azerbaidjanul.
 
Acum, când si Iranul si-a facut public noul sau proiect de export, gaz pentru Nabucco pur si simplu nu a ramas, noteaza Izvestia. „Nu cred ca Europa va regreta prea mult Nabucco”, afirma Liats. „Obiectivul era de a aduce gazul iranian in Europa de Sud si nu conteaza in ce mod”.
 
Deocamdata, nu se cunosc detalii privind Gazoductul Persic. Însa, Izvestia estimeaza ca, in primul rând, Iranul va incerca sa prelucreze gazul la uzinele din Siria. De asemenea, gazul va putea fi lichefiat si transportat in Europa pe mare, in tancuri gazifere.
 
Pentru prima etapa, este suficienta o capacitate a gazoductului de 10 miliarde de metri cubi pe an. „Vor fi necesare relativ putine investitii, ceea ce in contextul crizei economice mondiale reprezinta un mare avantaj”, conchide expertul rus, citat in final de Izvestia.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata