Generalii turci bat în retragere

Armata turcă îşi pierde nimbul şi poziţia sa de supremaţie, actualele planuri de lovitură de stat făcând-o să treacă în defensivă. Turcii ar putea de aceea să se obişnuiască cu gândul ca generalii de armată să fie aduşi în faţa tribunalului, pentru planurile de răsturnare a puterii pe care le elaborează, scrie ziarul austriac Die Presse.

Dacă acum cinci ani de zile, un ziar turc ar fi titrat în paginile sale: ‘Foşti şefi ai marinei şi forţelor aeriene au fost arestaţi’, cititorii ar fi considerat aşa ceva o glumă proastă iar redactorul şef ar fi ajuns în faţa tribunalului, pentru ‘discreditarea publică a forţelor armate’. Turcia a devenit însă o altă ţară.

De când poliţia a arestat, în ianuarie 2008, la o primă razie legată de complotul Ergenekon, o serie de ofiţeri în rezervă, turcii s-au obişnuit să vadă cum militarii sunt arestaţi şi deferiţi tribunalului pentru planuri de răsturnare a guvernului.
Valul de arestări de săptămâna trecută a fost însă o lovitură de trăznet, nu doar pentru că a însemnat un număr mare de arestări, 49, dar şi din cauza faptului că doi dintre arestaţi erau figuri proeminente şi anume fostul şef al forţelor aeriene, Ibrahim Firtina, şi amiralul Ozden Ornek, fost şef al marinei militare.

Luni, statul major al armatei turce a recunoscut că documentele unui alt complot al armatei, descoperit în iunie, ar fi autentice. Până acum, ele erau considerate falsuri. La un aşa număr mare de comploturi descoperite din 2008 încoace ai putea pierde şirul. Un singur lucru au acestea însă în comun şi anume încercarea de delegitimare a guvernului islamic conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan şi crearea unei situaţii de securitate instabilă, cu scopul clar de a a oferi armatei motiv de intervenţie.

Să amintim câteva din aceste încercări de puci. Energekon, de exemplu, a fost o asociaţie secretă, în care au fost implicaţi ofiţeri activi şi în rezervă, procurori şi jurnalişti din fosta elită kemalistă.
Până acum au fost arestate peste 200 de persoane şi desfiinţate mai multe depozite de arme, marţi fiind pus sub acuzare şi un general activ. Gruparea includea pe lista de persoane ce trebuiau lichidate şi pe scriitorul Orhan Pamuk.

Un alt plan, denumit ‘Plan de acţiune pentru lupta contra reacţiunii islamiste’, despre care relata în iunie ziarul turc Taraf, nu prevedea în mod direct un puci, guvernul Erdogan urmând mai întâi să fie discreditat complet şi scos de la putere mai apoi.
Alt plan de puci, din 2003, denumit ‘Ciocanuľ, a fost făcut cunoscut de ziarul Taraf în ianuarie, acest plan prevăzând atacuri asupra unor moschei din Istanbul şi alimentarea conflictului din Marea Egee cu Grecia, în scopul de a pregăti terenul pentru o lovitură de stat.

Din ce motiv conducerea armatei, după recentul val de arestări, vorbeşte despre o ‘situaţie gravă’ devine clar atunci când se face un bilanţ, din care rezultă că, în afara fostului şef de stat major Hilmi Ozkok, aproape toate vârfurile armatei din anii 2003 şi 2004 au fost arestate succesiv. Armata s-a oprit în loc şi chiar mai mult, planurile respective au ajuns în presă prin fisurile existente.

Acest lucru indică faptul că unele părţi din armată sunt interesate de o prelucrare a cazului, afirma Ekrem Eddy Guzeldere, de la biroul din Istanbul al grupului de experţi ESI. Mai ales că pentru arestări pe terenul armatei era nevoie de acordul conducerii militare. Echilibrele s-au modificat după ce Erdogan a redus, în 2003, Consiliul Naţional pentru Securitate.

Militarii nu mai sunt intangibili iar în urma scandalurilor renumele lor în cadrul populaţiei a scăzut la 75 la sută. Imperiul contraatacă însă. În ianuarie, Curtea constituţională a abolit o lege din iulie 2009, care făcea posibile procese contra membrilor activi ai armatei în faţa unui tribunal civil. Judecătorilor nu le-a rămas prea mare spaţiu de manevră, aceştia conducând procesele pe baza Constituţiei din 1982, ai cărei autori sunt generalii pucişti din 1980.

Revizuirea Constituţiei este de aceea şi unul din proiectele importante ale lui Erdogan. Un proiect gata elaborat lâncezeşte de ani de zile în sertare, blocat de opoziţia kemalistă. Premierul ar urma astfel să încerce să iasă din această situaţie şi să supună unui referendum măcar unele amendamente constituţionale, în special privind justiţia.
Între timp, marţi a mai fost arestat cineva la Ankara şi anume generalul de patru stele Saldiray Berk, acesta fiind ofiţerul cu cel mai înalt rang arestat până acum în urma acuzaţiilor de participare la puci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata