Generația Covid devine pradă pentru infractori

Infractorii profită de problemele financiare legate de Covid ale tinerilor, pentru a-i angaja să spele în mod involuntar bani, spun experții.

Peste patru din 10 cazuri de spălare de bani au implicat victime cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, numărul acestora crescând anul trecut, a declarat serviciul de prevenire a fraudei Cifas.

Băncile au declarat că infractorii au postat anunțuri false de locuri de muncă pe rețelele sociale, vizând „generația Covid” care se luptă pentru muncă.

Face parte dintr-o tendință mai largă de fraudatori care exploatează criza.

Infractorii vor să mute banii prin conturi pentru a face să pară mai puțin suspect pentru bănci. Cei care spală bani primesc o reducere pentru a permite utilizarea contului lor. Adesea nu pun întrebări despre sursa banilor.

Majoritatea sunt bărbați tineri. Cei care încearcă să renunțe pot fi amenințați cu violență de către infractorii care i-au recrutat.

Dacă sunt prinși, s-ar putea confrunta cu închisoarea, precum și cu dificultățile viitoare în ceea ce privește finanțele, cum ar fi închiderea contului bancar și dificultatea de a solicita credit în viitor, cum ar fi contractul de telefonie mobilă.

Au existat 17.157 de cazuri de activitate suspectată de spălare a banilor care au implicat tineri între 21 și 30 de ani în 2020, o creștere de 5% față de anul precedent, potrivit ultimelor cifre din Cifas.

Katy Worobec, director general al criminalității economice la UK Finance, care reprezintă băncile, a declarat: „Infractorii prăduiesc cu cruzime„ generația Covid ”și cei care se luptă să găsească de lucru în acest moment dificil, folosind anunțuri false de locuri de muncă online pentru a recruta oameni ca și cărăuși de bani online.

„I-am îndemnat pe toți să rămână precauți. În același timp, platformele online trebuie să ia măsuri rapide pentru a detecta și elimina conținutul folosit pentru a promova activitatea de spălare a banilor.”
Cifrele arată, de asemenea, că, cazurile dintre persoanele sub 21 de ani au scăzut, probabil din cauza faptului că adolescenții au petrecut mai puțin timp afară și la școală, unde ar fi putut fi recrutați.

Acest lucru a contribuit la reducerea ușoară a numărului total de cazuri raportate ușor comparativ cu 2019.

La vârsta de 17 ani și încă la școală, Holly (nu este numele ei adevărat) a fost abordată pe Instagram, apoi Snapchat, de o persoană care i-a promis că îi va plăti o sumă decentă, dacă îi va permite să-și folosească contul bancar pentru a muta bani.

„Am cedat în cele din urmă”, a spus ea.
Alte escrocherii văzute în timpul pandemiei includ frauda de uzurpare a identității, în care presupuși artiști pretind că provin de la furnizori de bandă largă, servicii de streaming TV sau furnizori de energie pentru a păcăli victimele să predea bani.

Escrocherii romantice i-au exploatat pe cei singuri, reclame înșelătoare au avut o temă Covid, iar fraudatorii s-au prezentat ca departamente de fraudă ale băncilor pentru a aduna detalii personale, potrivit TSB, care are garanția de a rambursa victimele fără vină.

„Pe tot parcursul pandemiei, am văzut o creștere a atacurilor sofisticate asupra publicului. Băncile și alte întreprinderi trebuie să își intensifice eforturile pentru a-și proteja clienții și pentru a ajuta la prinderea infractorilor”, a declarat Ashley Hart, șefa fraudelor la TSB.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata