Genetică: pe urmele stafilococului auriu

Analizând ADN-ul diverselor tulpini multi-rezistente ale stafilococului auriu, cercetătorii au reuşit, prin stabilirea ‘arborelui genetic’, să ajungă la originea lui din lumea întreagă.

Majoritatea contaminărilor cu această bacterie multi-rezistentă la meticilină (MRSA) au loc în centre spitaliceşti şi pot fi mortale. Până acum, metodele prin care se comparau diferite tulpini de MRSA n-au adus destule informaţii pentru a putea afla precis legăturile evolutive care le unesc, scrie cotidianul elveţian Le Temps.
O echipă de specialişti de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) a recurs la o nouă metodă pentru a obţine lămuriri suplimentare: sunt cartografiate schemele genomului unor tulpini ale bacteriei, care diferă prin câteva ‘litere’ (sau baze) ale codului genetic – ADN-ul.

Conducătorul grupului de cercetători explică într-un articol din revista Science de vineri, 22 ianuarie, ca a aplicat această tehnică la 63 de eşantioane aparţinând ramurii rezistente a stafilococului auriu ‘ST239’, care reprezintă o mare parte din infecţiile cu MRSA. Analizând nivelul variaţiilor genetice între eşantioane, cercetătorii au alcătuit un ‘arbore genetic’ şi au arătat cum s-a răspândit clona ST239 în diferite regiuni din lume.

Rezultatele au arătat, de exemplu, că explozia de infectări cu MRSA dintr-o unitate londoneză de terapie intensivă îşi avea sursa într-o tulpină din Asia de sud-est. A fost suficient ca o persoană să transporte germenul dintr-un loc în altul pentru ca el să se transmită la bolnavi şi să-i contamineze pe unii din ei. Studiul mai precizează felul în care o singură tulpină care a infectat un pacient dintr-un spital thailandez a suferit noi mutaţii.

Pe viitor, se va putea şti dacă doi pacienţi din aceeaşi secţie au fost infectaţi în spital cu două tulpini de origine diferită. Acest lucru va permite să se determine unde există lipsuri în strategia de prevenire. ‘Este însă o metodă imposibil de aplicat la fiecare pacienť, spune un profesor de la Universitatea din Bruxelles, expert în domeniu, comentând cercetările efectuate de colegii săi.

‘Însă, lămurind parcursul contaminării, studiul arată că infectarea în mediul spitalicesc se amestecă cu cea din comunitate, dar şi că această bacterie călătoreşte cu avionul, vaporul sau maşina’, adaugă el. ‘În prezent, peste jumătate din populaţia lumii poartă bacteria. Trebuie să învăţăm să trăim cu ea şi trebuie luate măsuri de precauţie în spital pentru ca personalul medical să nu o transmită’, precizează specialistul belgian.

El mai spune că nu se cere familei să poarte măşti sau mănuşi, însă se recomandă spălatul pe mâini. Studiul arată că infectarea se poate contracta şi într-un azil sau într-un centru de îngrijire care nu este spital. Profesorul belgian a publicat în decembrie 2009, în Journal of the American Medical, un studiu în care arată că peste jumătate din pacienţii internaţi la terapie intensivă au o infecţie, 10% dintre ei cu stafilococul multi-rezistent, încheie cotidianul elveţian Le Temps.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata