Geneva 2: ONU retrage invitaţia adresată Iranului

Naţiunile Unite au anunţat luni că secretarul general Ban Ki-moon a retras invitaţia adresată Teheranului de a participa la negocierile de pace asupra Siriei din Elveţia în această săptămână după ce Iranul a declarat că nu poate accepta un acord din iunie 2012 cerând o tranziţie politică în Siria, relatează Reuters.

Ban Ki-moon „continuă să îndemne Iranul să se alăture consensului global la baza comunicatului de la Geneva”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, într-un briefing. „Având în vedere că a decis să rămână în afara acestei înţelegeri de bază, /Ban/ a hotărât că reuniunea de o zi de la Montreux va continua fără participarea Iranului”.

Ban afirmase mai devreme că declaraţia publică făcută de Iran că nu susţine acordul de la Geneva din 2012 chemând la un guvern de tranziţie în Siria „nu este compatibilă” cu asigurările primite de la ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif înainte de a invita Iranul la conferinţa de la Montreux, Elveţia.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Ban a fost „profund dezamăgit” de respingerea de către Iran a acordului din 2012 pentru a pune capăt războiului civil de trei ani în Siria după ce Zarif sugerase în discuţii anterioare cu şeful ONU că Teheranul l-ar accepta.

Această invitaţie neaşteptată lansată în ultimul moment de ONU Iranului de a participa la
conferinţa de pace de la Montreux asupra Siriei a aruncat discuţiile în aer duminică, cu opoziţia siriană declarând că se retrage dacă Ban nu îşi anulează oferta.

După ce Naţiunile Unite au retras invitaţia, opoziţia susţinută de Occident a confirmat că va lua parte la negocierile de pace asupra Siriei, denumite şi „Geneva 2” şi programate să înceapă miercuri.

Cu puţin timp înainte ca Nesirky să se adreseze reporterilor, ambasadorul Teheranului la ONU Mohammad Khazaee a emis un comunicat afirmând: „Dacă participarea Iranului este condiţionată de a accepta comunicatul Geneva I, Iranul nu va participa la conferinţa Geneva II”.

Iranul şi Rusia sunt principalii susţinători externi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi prezenţa Teheranului a fost una dintre problemele cele mai controversate apărute la primele discuţii la care au participat atât guvernul cât şi adversarii lui Assad, adaugă Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata