Geneva vrea să pună capăt cu orice preţ cerşetoriei practicate de copiii romi

La 21 ianuarie Consiliul de stat (guvernul cantonal) anunţa într-un comunicat ‘măsuri de protecţie pentru copiii cerşetori din Geneva’, stabilind că poliţia trebuia să-i reţină şi să-i conducă la serviciul de protecţie a minorilor pentru evaluarea ‘situaţiei lor familiale şi sociale’.

După aceea, minorii vor fi plasaţi în centre şi eventual şcolarizaţi. Dacă securitatea lor este ameninţată, părinţilor li se va retrage dreptul de a păstra copiii. Aceste cazuri ‘în care copiii au fost obligaţi să cerşească şi astfel sănătatea lor a fost pusă în pericol, vor fi prezentate şi procurorului general, scrie ziarul Le Monde.
De câţiva ani, autorităţile din Geneva s-au ocupat intens de ‘problema’ cerşetorilor romi, veniţi în mai multe oraşe mari după ce, în 2004, s-a eliminat obligaţia vizei între România şi Elveţia.

La Geneva, cei care cerşesc sunt originari mai ales din trei oraşe din judeţul Alba, din Transilvania. Instalaţi în România, ei vin şi pleacă de mai multe ori pe an, în familie, fugind de mizeria şi de discriminările care îi împiedică să-şi trimită copiii la şcoală, potrivit ziarului menţionat. Iarna sunt cam 70 de persoane, iar în zilele frumoase, între 150 şi 200, care scapă de reţelele mafiote, aşa cum reiese dintr-o anchetă a autorităţilor din Geneva.

Dar ‘prezenţa cerşetorilor concentraţi în centrul oraşului, într-un loc foarte circulat, îi şochează pe oameni’, afirmă Jean-Philippe Brandt, purtător de cuvânt al poliţiei cantonale. Mai ales că Geneva s-a confruntat în ajun de Crăciun cu un mare val de copii romi.
Charles Beer, ministrul socialist al instrucţiei publice, şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de situaţia în care un minor de 12 ani cerşea în genunchi în faţa unui magazin, pe o vreme geroasă, explicând că intenţionează să ‘asigure demnitatea acestor copii pe timpul şederii lor la Geneva’, şi chiar să-i şcolarizeze pe unii.

Pentru Dina Bazarbachi, avocată şi directoare la Mesemrom, o asociaţie din Geneva de apărare a romilor, ‘acest anunţ plin de bune sentimente şi făcut fără o consultare’ se înscrie într-un context din ce în ce mai represiv.
La sfârşitul anului 2007, noua lege cantonală împotriva cerşetoriei i¬a criminalizat de facto pe cerşetorii romi, care sunt pasibili de grele contravenţii, convertibile în pedepse cu închisoarea dacă nu le achită.

Au fost aplicate peste 8.000 de amenzi. În 2009, poliţia a distrus în mod sistematic adăposturile improvizate. Aceste noi măsuri de protecţie a copiilor amintesc ‘o pagină foarte întunecată din istoria elveţiană’, adaugă Dina Bazarbachi.
Din 1926 până în 1976, fundaţia Pro Juventute a fost însărcinată de autorităţile din Berna să-i sedentarizeze forţat pe copiii de ‘Jenisch’, ţiganii elveţieni, smulgând 800 de minori din familiile lor.

La 22 ianuarie, o femeie rom care datora o amendă de 2.000 de franci convertită în 22 de zile de închisoare, a fost reţinută într-un refugiu al Armatei salvării; copiii ei de 9 şi 6 ani au fost plasaţi într-un centru, iar cel de 3 ani a fost internat în spital.
‘Am intervenit ca să o eliberăm şi să recuperăm copiii’, povesteşte Dina Bazarbachi. Familia, terorizată, a plecat la Annecy. De atunci, aproape că au dispărut de pe străzile Genevei copiii cerşetori, dar toată lumea se aşteaptă la reapariţia lor peste câteva săptămâni.

Autorităţile din Geneva sunt prudente. Poliţia spune că trebuie constituite ‘patrulele specifice’ pentru a putea interveni. Pierre-André Dettwiler, de la Direcţia generală a Oficiului pentru tineri, precizează că dacă romii ‘nu-şi mai trimit copii la cerşit, nu se va lua nicio măsură imperativă’.
Unde se vor duce atunci copiii? La căldură, în centre, răspunde funcţionarul, în timp ce copiii sub 5 ani ar putea fi trimişi într-un centru special. În ceea ce priveşte şcolarizarea, pe moment nu se mai pune problema.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata