„Genocid” irakian, combătut cu lovituri aeriene americane

Președintele SUA, Barack Obama, a anunțat joi că a autorizat parașutarea de ajutoare umanitare în Irak și, dacă va fi necesar, lovituri aeriene punctuale împotriva jihadiștilor pentru a evita un „genocid” al minorităților amenințate de Statul Islamic, relatează AFP.

În nordul Irakului, zeci de mii de creștini și de yazidiți au fost siliți să se refugieze din fața avansării extremiștilor suniți. Yazidiții, o comunitate kurdofonă preislamică considerată de jihadiști ca ‘adoratoare a diavolului’, au fost respinși ca într-o capcană, fără apă și fără hrană, în zona deșertică din jur.

‘Putem acționa, în mod responsabil și prudent, pentru a evita un eventual act de genocid’, a afirmat Obama într-o alocuțiune solemnă la Casa Albă.

Dacă jihadiștii avansează spre Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului irakian, vor fi loviți, a avertizat el. Nicio lovitură aeriană nu fusese încă efectuată joi, a precizat un responsabil american.

Pentru a veni în ajutorul minorităților amenințate, același responsabil american a dat asigurări că SUA vor parașuta din nou provizii, după ce Pentagonul a anunțat primele parașutări de hrană și apă în cursul serii.

‘Ne confruntăm cu o situație în care persoane inocente ar putea fi victime ale unor violențe teribile. SUA nu-și pot întoarce privirea de la ele’, a spus Barack Obama.

Dar după doi ani și jumătate de la plecarea ultimului soldat american din Irak, președintele SUA a reafirmat că nu va trimite trupe la sol în această țară ‘pentru că nu există o soluție militară americană a crizei’ pe care o cunoaște țara de la începutul ofensivei jihadiste la începutul lunii iunie.

Semn al vastei mobilizări internaționale, Consiliul de Securitate al ONU s-a declarat ‘scandalizat’ de avansarea jihadiștilor, în cursul unei reuniuni convocate de urgență joi seara la New York.

Cele 15 țări membre ale Consiliului și-au exprimat sprijinul pentru guvernul de la Bagdad în lupta sa împotriva organizației Statul Islamic și au invitat ‘comunitatea internațională să susțină guvernul și poporul Irakului, făcând tot posibilul pentru a ajuta și a ușura suferințele populației’.

Potrivit patriarhului caldeean Louis Sako, 100.000 de creștini au fost alungați fără nimic altceva decât hainele de pe ei după cucerirea Qaraqosh și a altor orașe din regiunea Mosul (în nord). Ca și Barack Obama, monseniorul Sako a afirmat că se teme de un ‘genocid’.

La Roma, Papa Francisc a lansat un apel urgent comunității internaționale pentru a ‘proteja’ populația alungată din nordul Irakului.

Franța s-a declarat dispusă ‘să-și aducă sprijinul forțelor angajate’ în lupta împotriva jihadiștilor în Irak, dar fără să precizeze natura acestui ajutor.

La Qaraqosh, situat între Mosul și ocupat de Statul Islamic, și Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului, jihadiștii au ocupat poziții în cursul nopții după retragerea forțelor kurde.

Acest nou exod depășește cu mult în amploare pe cel al creștinilor alungați din Mosul în iulie, când comunitatea creștină din Irak s-a diminuat cu mai mult de jumătate față de cea existentă în 2003.

Într-un comunicat, Statul Islamic a salutat ‘o nouă eliberare în provincia Ninive (a cărei capitală este Mosul), care va servi drept lecție kurzilor profani’. Prin această avansare a militanților Statului Islamic, aceștia au ajuns la numai 40 km de Erbil.

Conduși de organizația Statul Islamic, deja bine implantată în Siria, insurgenții suniți au lansat în iunie o ofensivă fulgerătoare în nordul Irakului, cucerind vaste părți din teritoriul țării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata