Ger năprasnic în estul Europei, zeci de morţi

Zeci de oameni au murit din cauza valului de frig care a cuprins estul Europei cu temperaturi care au coborât luni până la minus 35 de grade Celsius în unele zone, determinând închiderea unor şcoli şi perturbări în traficul rutier şi pe calea ferată, relatează marţi (26 ianuarie 2010) din Varşovia agenţia Reuters.

De la Marea Baltică până în zone de la nord şi sud de Marea Neagră, temperaturile arctice şi ninsorile puternice au semănat haos, perturbând alimentarea cu energie electrică, apă şi alimente. Serviciile de meteorologie mai prognozează câteva zile de vreme anormal de friguroasă, după care temperaturile încep să crească.

În Polonia, cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile, când mercurul termometrelor a coborât până la minus 35 de grade Celsius, potrivit serviciilor de urgenţă. În Ucraina, multe şcoli au fost închise după ce în zone din estul ţării s-au înregistrat temperaturi de până la minus 30 de grade Celsius.

De la sosirea iernii în noiembrie, din cauza frigului, în Polonia au murit aproape 200 de persoane, dintre care 70 numai de la începutul lui ianuarie. În Ucraina, 256 de oameni au murit de frig din decembrie, multe dintre victime fiind persoane fără adăpost, conform datelor Ministerului ucrainean al Sănătăţii.  De asemenea, şase persoane au murit de frig în Republica Cehă şi alte 11 în România. Două persoane fără adăpost au decedat, tot de frig, în capitala bulgară Sofia.

În multe localităţi din nordul şi nord-estul Bulgariei au fost închise şcoli. Unele sate au fost izolate din cauza ninsorilor puternice şi se confruntă cu probleme în ce priveşte alimentarea cu energie electrică, apă şi alimente.
În Letonia, autorităţile au afirmat că temperatura medie din ţară a fost săptămâna trecută de minus 15 grade, cu 19 grade sub media normală. Estonia şi Lituania au anunţat şi ele date similare.

Din cauza zăpezii mari, 360 de autovehicule au rămas blocate pe o autostradă din Ucraina. În Polonia, călătorii pe calea ferată se confruntă cu întârzieri ale curselor de tren din cauză că gerul afectează şinele de cale ferată şi liniile de înaltă tensiune. În unele zone din Polonia, mii de cămine au de suferit din cauza întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.

Întreruperile în alimentarea cu energie electrică în Polonia au determinat creşterea consumului de gaze naturale, înjumătăţind rezervele de gaz ale ţării. O agenţie de stat poloneză a anunţat luni că s-a reuşit remedierea a jumătate din problemele din alimentarea cu energie electrică. De asemnea, mii de ucraineni au rămas fără încălzire în ultimele zile din cauza unor probleme grave în alimentarea cu energie electrică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata