Germania încarcerează jefuitorii de bijuterii pentru un raid spectaculos de 116 de milioane de euro

14

Cinci bărbați au fost condamnați la ani de închisoare pentru că au furat bijuterii în valoare de 116 milioane de euro dintr-un muzeu din Dresda, într-unul dintre cele mai spectaculoase furturi din Germania.

Bărbații sunt toți membri ai clanului Remmo, o familie criminală notorie de origine arabă. Aceștia au fost găsiți vinovați de incendiere gravă, vătămare corporală gravă și vătămare penală.

Articolele au fost furate în 25 noiembrie 2019 de la Grüne Gewölbe, sau Green Vault, unul dintre cele mai faimoase muzee din Germania. Găzduiește o colecție de comori adunate în secolul al XVIII-lea de Augustus cel Puternic, electorul Saxonia.

Hoții au luat 21 de bijuterii și au cauzat daune de 1 milion de euro după ce au incendiat un panou de circuit din apropierea muzeului și au incendiat mașina lor de evadare, pe care o aruncaseră într-o parcare subterană.

Cei cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani, au fost condamnați la pedepse de închisoare cuprinse între patru și șase ani.

Unul dintre hoți a avut o condamnare anterioară pentru furtul unei monede gigantice de aur, cântărind 100 kg, de la muzeul Bode din Berlin, în 2017. Moneda nu a fost niciodată găsită și se crede că a fost topită.

Imaginile CCTV difuzate imediat după furtul de la Dresda i-au arătat pe hoți intrând în Grüne Gewölbe și folosind topoare pentru a-i sparge vitrinele de sticlă. După ce au trecut bijuteriile, au pulverizat un stingător cu spumă pentru a-și acoperi urmele înainte de a-și evada cu un Audi.

Inițial, anchetatorii nu au găsit nicio urmă din bijuteriile din Dresda furate. Dar unii dintre ei, cu o valoare asigurată de 69 de milioane de euro, au fost recuperați la sfârșitul anului trecut, după ce trei dintre bărbați au mărturisit furtul și au dezvăluit locația pradei. Acest lucru a deschis calea unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat în ianuarie anul acesta între procurori, judecători și patru dintre acuzați.

Unii comentatori au criticat acordul, spunând că vinovații nu merită clemență. Dar președintele judecătorului Andreas Ziegler a declarat marți că acordurile de pledoarie sunt ancorate ferm în actele normative germane.

„Regula este la fel de aplicabilă unui domnul Remmo, precum și unui domnul Müller sau domnului Meier”, a spus el. Conform legii, a adăugat el, mărturisirea și repararea sunt circumstanțe atenuante. El a adăugat că fără acordul de pledoarie, autoritățile nu ar fi recuperat niciunul dintre obiectele furate.

Cu toate acestea, se teme că restul bijuteriilor jefuite nu vor fi găsite niciodată. Un diamant foarte rar numit Piatra Albă a Saxonia încă lipsește.

Procesul de 15 luni a fost unul dintre cele mai urmărite din istoria judiciară germană recentă, cu peste 100 de martori și 11 experți.

Acuzații se confruntă în continuare cu o cerere civilă de 89 de milioane de euro pentru daune din partea Saxonia, statul în care Dresda este capitala. Aceasta acoperă bijuteriile care încă lipsesc, daunele produse celor care au fost returnate și reparațiile la vitrinele distruse și la clădirea muzeului.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online