Germania poate provoca colapsul monedei euro

Decizia Guvernului Germaniei de a reduce cheltuielile bugetare riscă să distrugă proiectul european, iar un colaps al monedei euro nu poate fi exclus, a declarat miercuri miliardarul american Geroge Soros, într-un interviu acordat săptămânalului german ‘Die Zeit’, transmite Reuters.

‘Politica Germaniei este un pericol pentru Europa, ar putea distruge proiectul european. Nu pot exclude colapsul monedei euro’, a afirmat Soros, care în 1992 a obţinut un miliard de dolari speculând împotriva lirei sterline. ‘Chiar acum germanii îi trag pe vecinii lor în deflaţie, care ameninţă o lungă fază de stagnare. Şi acesta duce la naţionalism, tulburări sociale şi xenofobie.

Însăşi democraţia este în pericol’, a subliniat Soros în interviul acordat publicaţiei germane. El a adăugat: ‘Germania este izolată pe plan mondial… De ce nu permit ei creşterea salariilor? Aceasta ar ajuta la creşterea economică a altor state din Uniunea Europeană’.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a prezentat recent un plan de austeritate prin care Berlinul ar urma să realizeze economii în valoare de 85 miliarde de euro până în 2014, prin concedieri şi reduceri ale ajutoarelor sociale. Până în 2013 guvernul german speră reducă deficitul bugetar la limita de trei la sută fixată de Uniunea Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata