Ginecomastia, o problemă a bărbaţilor britanici

Tot mai mulţi bărbaţi britanici sunt afectaţi de ginecomastie – dezvoltarea anormală a glandelor mamare. Asociaţia chirurgilor plastici a dezvăluit o creştere record anul trecut a operaţiilor de reducere a sânilor la bărbaţi, notează ziarul El Periodico.

Pe prima pagină a revistei Men’s Health o blondă îmbrăţişează cu foc un bărbat în jur de 30 de ani la bustul gol care afişează un abdomen şi nişte bicepşi de invidiat. Să aibă un abdomen ‘în pătrăţele’ a devenit o obsesie tot mai mare printre britanici indiferent de condiţie socială sau orientare sexuală. Mens’s Health şi alte publicaţii similare sunt pline de exerciţii cu greutăţi care se pot face în afara sălii de gimnastică pentru a obţine bustul dorit.

Sarcina necesită totuşi prea mari sacrificii iar cei care optează pentru bisturiu sunt tot mai mulţi. Noile cifre dezvăluite de Asociaţia Britanică a Chirurgilor Plastici arată că operaţiile de reducere a pieptului la bărbaţi a atins anul trecut un număr record, cu 80% ma i mult faţă de 2008. În timp ce în urmă cu cinci ani doar 22 de bărbaţi s-au supus unei astfel de operaţii, numărul lor a ajuns în 2009, la 581.

Intervenţia la preţul de 2.500 de euro constă în extragerea timp de o oră şi jumătate a unui litru de grăsime. ‘Anul trecut creşterea intervenţiilor a fost spectaculoasă’, spune secretarul asociaţiei Rajiv Grover, care este parte interesată a afacerii. ‘Se datorează probabil atenţiei foarte mare a mass-media, ceea ce-i face pe bărbaţi să-şi dea seama de avantaje’. Dacă până acum fotografiile şi comentariile presei se concentrau asupra implanturilor celebrităţilor, atenţia s-a mutat în altă parte.

Jack Nicholson şi-a atras comentarii răutăcioase când a fost surprins de camere în vacanţă pe Riviera franceză cu mai multe kilograme în plus şi cu nişte protuberanţe excesive la nivelul pieptului. În 2006 presa britanică a măsurat cu lupa bustul gol al celor veniţi la plajă, mai ales fostul premier Tony Blair şi liderul opoziţiei, David Cameron.
Medicii amintesc că motivul principal al acumulării de grăsimi în zona mamară este îngrăşarea iar o cură de slăbire rezolvă problema. Uneori dezechilibrul este provocat şi de folosirea anumitor medicamente sau a steroizilor.

Acum corpul bărbaţilor este scrutat cu aceeaşi atenţie cu al femeilor. Reviste, panouri publicitare, actori de cinema şi manechini au creat mirajul colectiv al corpului ideal. Dar şi o anumită frivolitate şi dezvăluirea unor drame ţinute mulţi ani în ascuns. ‘Mulţi dintre bărbaţii care vin la consult sunt foarte afectaţi’, spune doctorul Aamer Khan, de la clinica The Harley Street Medical Skin Clinic din Londra, unde realizează restructurări pectorale. ‘Pacienţii şi-au pierdut încrederea în ei, nu vor să meargă la plajă sau le este ruşine să-şi scoată tricouľ.

Unul dintre ei, identificat drept Anon, îşi descarcă sufletul pe Internet, povestindu-şi suferinţele. ‘Nimeni nu poate înţelege incredibilul efect al operării ginecomastiei şi suferinţele prin care am trecut. Am trăit în ruşine şi tăcere timp de 20 de ani, crezând că sunt anormal. Am 38 de ani şi nu am avut niciodată o relaţie. Nu puteam suporta ideea ca cineva să se uite la sânii mei. Ceea ce doream prin operaţie nu era să am bustul unui zec grec, ci doar posibilitatea de a purta tricou’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata