Grâul va folosi şi la… încălzirea piscinei

La inceputul anului 2010, reziduurile agricole produse de 800 agricultori, trecute prin cazane adaptate, vor fi folosite la incalzirea cladirilor publice. Combustibilul este prea scump? Se recomanda atunci folosirea… grâului.

În orasul Etampes, bazinul, gimnaziul Michel-Poirier sau viitorul liceu Bleriot vor fi incalzite cu granule produse din vegetale uscate, informeaza cotidianul francez Le Parisien. Granulele vor fi produse de o cooperativa din Ile-de-France-Sud, care si-a inaugurat joi, 19 noiembrie, la Etampes, unitatea de productie, singura din Franta. Înainte de a fi vândute si a ajunge in farfurii, recoltele de grâu, orz, porumb, rapita si floarea-soarelui sunt curatate.

Boabele sparte, bucatile de paie si alte impuritati sunt indepartate. Dintr-o tona de grâu ramân dupa curatare 5 kg de “co¬produse” (este numele dat granulelor).
Ele erau folosite inainte la hranirea pasarilor din ferme, iar acum, la prelucrarea alimentelor pentru animale. “Riscam sa ramânem cu aceste coproduse”, spune directorul cooperativei care prelucreaza boabele. De aici a aparut ideea de a face din aceste deseuri scumpe o sursa profitabila de energie. Altfel spus, caloriferul este preferat lazii de gunoi.

Cooperativa a investit 400.000 euro in aceasta unitate de productie, unica in Franta. “Existau instalatii de laborator, dar era vorba de kilo grame, spune directorul. Acum vorbim de tone.” Daca granule din rumegus exista de câteva decenii, procedeul aplicat la produse agricole este foarte recent. Însa vegetalele uscate si compactate fac multa cenusa si fum. O societate privata a pus la punct o “reteta” noua, adaugând anumite elemente (lemn, de exemplu) pentru a produce granule eficiente si utilizabile. Produsul final seamana cu granulele bio pentru pisici.

Pentru ca proiectul sau sa aiba succes, cooperativa avea nevoie de piete sigure. Foarte interesate, orasul Etampes si comunele din apropiere au acceptat sa incalzeasca unele cladiri publice cu aceasta sursa de energie inovatoare. Cazane adaptate au fost instalate la bazin si la gimnaziu, care ar trebui sa treaca la incalzirea cu granule in 2010. Dincolo de componenta ecologica a acestei actiuni, primarul din Etampes afirma ca este si o piata pentru agricultorii locali.

Cooperativa ar trebui sa produca 2.500 tone de granule pe an, echivalentul unui milion de litri de combustibil. Si nu este totul pentru ca si altii din regiune au “coproduse” de pus in valoare. Daca proiectul va avea succes, cooperativa prevede sa treaca de la unitatea sa pilot la construirea uneia mult mai mari, cu o capacitate de prelucrare de 15.000-20.000 tone pe an, precizeaza in final Le Parisien.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata