Grecia ar trebui să se declare insolvabilă

Grecia ar trebui să se declare insolvabilă, ceea ce ar servi ca exemplu pentru alte state cu un potenţial scăzut, a declarat Thilo Sarrazin, membru în consiliul de conducere al Băncii Centrale a Germaniei, transmite AFP.

Dacă Grecia nu este capabilă să-şi finanţeze datoriile, „va trebui să facă ce fac toate ţările cu datorii, adică să se declare insolvabilă…”, afirmă Sarrazin, unul dintre cei şase membri ai conducerii Bundesbank. „Ar fi cel mai bun exemplu pentru celelalte state cu un potenţial scăzut din Europa”, a spus Sarrazin.
Fără a numi aceste ţări cu un potenţial scăzut, el a subliniat că Olanda, Germania, Austria, Belgia şi Luxemburg nu vor avea acest gen de probleme, deoarece au o altă mentalitate. În opinia lui Sarrazin, situaţia actuală a Greciei nu prezintă un pericol imediat pentru euro.

„În schimb, dacă ne imaginăm că ajutorul (financiar) al UE este singura apărare contra unei politici financiare puţin solide din partea anumitor ţări şi dacă acestea se îndatorează excesiv, atunci vom avea un risc cu consecinţe imprevizibile’, a declarat Sarrazin.
El a amintit, în acest context, procedura practicată în trecut de Franţa, Italia şi Spania, care au încercat să-şi rezolve problema privind datoria excesivă printr-o inflaţie crescută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata