Grecia exclude din nou „categoric” să părăsească zona euro

Ministrul grec al finanţelor Giorgos Papaconstantinou a exclus „categoric” într-un interviu ca ţara sa să părăsească zona euro, în timp ce cresc permanent temerile faţă de Grecia în Europa şi în pofida anunţului unui plan de stabilizare a finanţelor.

„Speculaţiile asupra unei ieşiri din zona euro sunt greu de înţeles. Exclud categoric ca Grecia să părăsească zona euro”, a declarat Papaconstantinou cotidianului german Die Welt luni (25 ianuarie 2010). El s-a arătat optimist faţă de capacitatea Greciei de a asana finanţele sale publice şi a reafirmat că Atena intenţionează să se descurce singură. „Vom regla problemele noastre bugetare singuri. Nu avem nevoie de sprijinul financiar al nimănui şi nu aşteptăm niciun ajutor extern”, a spus ministrul.

Primul ministru Giorgos Papandreou s-a exprimat în acelaşi sens la 13 ianuarie. De atunci, Grecia a prezentat în faţa Comisiei Europene un program de stabilitate şi creştere, care prevede mai ales să reducă deficitul public de la 12,7 la sută din PIB în 2009 la 2,8 la sută în 2012 mulţumită unor măsuri de austeritate. Dar investitorii rămân neîncrezători, notează AFP.

La jumătatea lunii ianuarie, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat deschis temerea că „euro va traversa în următorii ani o fază foarte dificilă”, şi UE menţine presiunea asupra Atenei pentru ca ea să revină în limitele Pactului European de Stabilitate. Papaconstantinou s-a declarat încrezător că planul de austeritate grec va atinge rezultatele scontate şi a adăugat că el nu se aşteaptă ca „programul de economii al guvernului grec să provoace deflaţie sau probleme sociale”.

La rându său, preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a repetat că Grecia dar şi alte ţări europene în dificultate trebuie „să facă totul pentru a pune în ordine bugetul lor”, în revista Focus de luni. „Revine fiecărei ţări din zona euro să se arate solidă faţă de partenerii săi şi să îşi corijeze dezechilibrele”, a estimat Trichet, în timp ce criza din Grecia ameninţă să devină un test pentru coeziunea zonei euro, născută în 1999.

„Niciodată nu vom mai accepta cifre bugetare care nu corespund faptelor”, a avertizat preşedintele BCE, promiţând că instituţia sa va fi pe viitor „extrem de vigilentă”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata