Grecia interzice din nou fumatul în locurile publice

O nouă lege care interzice fumatul în spaţiile publice a intrat în vigoare miercuri (1 septembrie 2010) în Grecia, transmite AFP.

Miza legii, a treia emisă din 2002 împotriva fumatului, este aplicarea efectivă a interdicţiei ce datează de peste un an, devenit însă literă moartă în absenţa controalelor şi a sancţiunilor. Conform legii, fumatul în orice spaţiu închis va fi amendat cu o sumă între 50 şi 500 de euro, în timp ce proprietarii riscă penalizări de 500-10.000 de euro sau chiar închiderea localurilor în caz de recidivă.

Fumătorii vor avea totuşi la dispoziţie o lună înainte de a fi expuşi sancţiunilor, a precizat ministrul sănătăţii, Mariliza Xenogiannakopoulou. Unii proprietari de localuri au ameninţat deja că nu se vor conforma unei măsuri ce riscă să îi trimită în faliment, pe fondul crizei economice. În Grecia, al doilea producător european de tutun, 40% din populaţie fumează, înregistrându-se un consum mediu anual de 2.954 de ţigări pe locuitor, un record la nivelul continentului.

Citește și
2 Comentarii
  1. Vica Stoica spune

    Dar in spatiile deschise, exemplu: parcuri, unde sunt destui nefumatori, inclusiv copii, de ce nu se poate reglementa sa nu se fumeze. Eu ma asez pe o banca, vine un fumator, isi aprinde tigara, il rog sa nu fumeze pentru ca eu fiind nefumatoare, nu suport fumul de tigara (senzatii de voma si dureri de cap), raspunsul persoanei vine imediat: “suntem in spatiu liber si am dreptul”. Cred ca sanatatea mea si a altor nefumatori este mai importanta decat “asa zisa placere” a fumatorului respectiv. Am scris pe mai multe forumuri, inclusiv pe site-ul M.S. dar degeaba, nu ma aude nimeni. Eu totusi voi posta mesaje in continuare, poate voi gasi pe cineva “inteligent si nefumator” care va propune un amendament la aceasta lege. ( vezi Art.26, aliniatul 2 din Constitutia Romaniei).

  2. Kristina spune

    Si…cat e un pachet de tigari totusi in Grecia?!?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata