Grefa de neuroni: o terapie promiţătoare în maladia Huntington

Centrele medicale universitare din Angers, Nantes şi Rennes practică grefa de neuroni în cadrul unui proiect european de anvergură. Particularitatea acestei metode constă în faptul că celulele sunt prelevate de la fetuşi avortaţi, scrie ziarul Quest-France.

Din mai 2002, la Angers, celulele cerebrale de la şaisprezece fetuşi provenind din avorturi au fost implantate la opt pacienţi atinşi de maladia Huntington. Boala Huntington este o maladie degenerativă şi mortală care se manifestă în special la persoanele în vârstă de 40-50 de ani. Dat fiind că la o vârstă adultă neuronii nu mai cresc, se iau astfel de celule de la fetuşi înainte de incinerare, pentru a fi implantaţi în creierul pacienţilor.

Li se cere, evident, cons imţământul femeilor care avortează, şi sunt absolut convinse să facă acest lucru, pentru utilizarea acestor ‘produse’ în scopuri ştiinţifice sau medicale. Nu li se spune despre grefă pentru a nu le influenţa decizia.

Un studiu ştiinţific despre rezultatele grefelor de neuroni va fi finalizat în cursul acestui an, potrivit unor surse medicale. Pentru început, trebuie manifestată prudenţă, dar există impresia că grefa stopează evoluţia unor aspecte ale bolii timp de mai mulţi ani. Medicul Bachoud-Lévi, care coordonează un program de grefe neuronale, a aplicat prima dată acest procedeu, în 1995, unui număr de 5 bolnavi, într-o clinică din Créteil (sud-est de Paris).

Datorită rezultatelor încurajatoare obţinute, s-a hotărât operarea a 60 de bolnavi din Franţa şi Belgia, la Créteil, Lille, Toulouse, Bruxelles, Angers, Nantes şi Rennes. ‘La nivel mondial suntem lideri’, potrivit unei surse medicale.

Deşi grefarea nu face decât să întârzie evoluţia bolii, un mare pas înainte a fost făcut, în pofida problemelor etice care se ridică. Când a fost lansat acest program, un mare număr de cereri au asaltat centrele în care se făceau astfel de intervenţii. Maladia Huntington îi afectează în special pe cei care au 40-50 de ani, dar ea se poate manifesta chiar înainte de 20 de ani, iar efectele ei sunt radicale.

Debutează cu probleme de memorie şi duce chiar la demenţă. Pe deasupra, se transmite la unul din doi copii ai unui cuplu. Pe viitor, nu va mai fi nevoie de celule prelevate de la fetuşi avortaţi, deoarece se vor face culturi celulare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata