Grupul de case de îngrijire Orpea, afectat de scandal, ajunge la un acord pentru restructurarea datoriilor

490

Grupul de case de îngrijire Orpea, afectat de scandal, a ajuns la un acord de restructurare a datoriilor sale mari prin aducerea de noi investitori, conduși de grupul financiar francez Caisse des Depots & Consignations, legat de statul francez.

Acordul, care oferă consorțiului CDC o participație majoritară și controlul consiliului de administrație, este o parte esențială a eforturilor Orpea de a se redresa din consecințele financiare și reputaționale ale publicării anul trecut a unei cărți intitulate The Gravediggers de jurnalistul Victor Castanet.

Documentarea sa cu privire la maltratarea rezidenților în vârstă, inclusiv raționalizarea alimentelor și a produselor pentru incontinență, și presupusele fraude ale directorilor au dus la anchete penale, la demiterea managerilor, la revizuiri de reglementare și, de asemenea, la scăderea cu peste 90 % a valorii acțiunilor Orpea, care odinioară erau foarte bune.

Scandalul a făcut ca datoria de aproximativ 9 miliarde de euro a grupului să devină nesustenabilă, deoarece profiturile au scăzut, iar unele familii și-au scos rudele din case.

Ca răspuns, noul director general al grupului, Laurent Guillot, a anunțat o a doua restructurare a datoriilor în noiembrie, după ce prima din vară nu a reușit, și o nouă strategie bazată pe angajarea mai multor angajați pentru a îmbunătăți condițiile din centrele de îngrijire și pe ieșirea de pe piețele de peste mări.

Dar a durat luni de zile să se negocieze detaliile cu creditorii din cauza complexității și dimensiunii acordului, au declarat avocații, și, de asemenea, pentru că Orpea este unul dintre primele cazuri care au trecut prin noul regim de faliment din Franța, care a intrat în vigoare anul trecut. Noile norme aliniază mai mult Franța la standardele din SUA și Regatul Unit, eliminând cerința de a obține aprobarea acționarilor.

Un consorțiu condus de CDC, împreună cu două cooperative de asigurări franceze, inclusiv una care reprezintă asistenții medicali, va injecta 1,5 miliarde de euro în numerar în Orpea printr-o majorare de capital. Acest lucru le va conferi 50,2% din capitalul social și șapte din cele 13 locuri în consiliul de administrație.

Separat, 3,8 miliarde de euro din datoria negarantată a Orpea va fi schimbată în acțiuni, ceea ce va da acestor creditori aproximativ 49,4 % din acțiunile grupului. Acționarii actuali vor fi, de fapt, diluați și vor deține doar 0,4%.

Un grup de șase bănci a convenit, de asemenea, asupra unui nou împrumut care ar putea totaliza aproximativ 600 de milioane de euro odată finalizat.

Orpea a declarat că restructurarea va contribui la reducerea datoriei cu aproximativ 60%, până la un raport datorie netă/capital propriu de 6,5 ori în 2025.

Guillot a declarat că aceasta a fost o parte esențială a strategiei sale de revizuire a Orpea. Investiția în personal suplimentar va duce la o scădere a marjelor de profit de la aproximativ 25 la 20%, a declarat compania în noiembrie.

“Planul are ca scop stabilirea unui model de afaceri etic, virtuos și de calitate care să răspundă provocărilor majore de susținere a persoanelor fragile” care depind de Orpea, a declarat directorul general într-o declarație.

Grupul de investitori condus de CDC susține, de asemenea, aceste obiective și a susținut reducerea marjelor. “Obiectivul investiției noastre este ca persoanele în vârstă din căminele Orpea să fie bine tratate și compania să se comporte etic”, a declarat Olivier Sichel, directorul general adjunct al CDC.

Persoane apropiate de această afacere au declarat că implicarea CDC nu ar trebui să fie văzută ca o salvare a statului sau ca preluarea controlului asupra Orpea. CDC funcționează ca un fond suveran, nu este deținut de guvern și își stabilește propria strategie de investiții, deși sub supravegherea parlamentului francez.

Rolul său principal este de a utiliza miliardele pe care economiștii francezi le pun în conturile de economii reglementate de stat “Livret A”, finanțând construcția de locuințe pentru persoanele cu venituri mici și alte proiecte de interes public.

În această calitate, CDC investește deja aproximativ 400 de milioane de euro pe an în finanțarea unor centre de îngrijire non-profit pentru persoanele în vârstă și a altor instituții similare.

Castanet, autorul care a dezvăluit problemele de la Orpea, a declarat într-un tweet că implicarea CDC ar putea fi un “punct de cotitură” pentru grup și pentru sector. “Dacă CDC își respectă promisiunile, cererile de rentabilitate vor scădea, ceea ce ar trebui să îmbunătățească în cele din urmă condițiile din căminele de îngrijire”, a spus el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online