Guvernul rus şi-a redus la jumătate estimările de creştere pentru 2015

Economia Rusiei se află în pragul recesiunii în condițiile în care ritmul de creștere al Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea a fost apropiat de zero, iar în a doua jumătate a anului ar putea crește ușor la 0,1- 0,2%, a declarat marți directorul departamentului de previziuni macroeconomice din Ministerul rus al Dezvoltării, Oleg Zasov, transmite AFP.

Oleg Zasov a precizat că Ministerul Dezvoltării a decis să-și păstreze nemodificate estimările de creștere pentru acest an la 0,5%, în schimb a coborât estimările de creștere pentru 2015 până la 1%, de la 2% anterior, din cauza crizei ucrainene și a sancțiunilor occidentale.

În ultimele luni, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a făcut mai multe revizuiri la estimările sale privind evoluția economiei. Dacă la începutul anului autoritățile de la Moscova mizau în 2014 pe o creștere economică cuprinsă între 0,5 și 1,1%, după adoptarea primei runde de sancțiuni occidentale în primăvară, sancțiuni care au condus la o fugă masivă a capitalurilor, guvernul rus și-a revizuit prognoza de creștere pentru 2014 la 0,5%, după un avans de 1,3% în 2013 și o creștere de 3,4% în 2012. La rândul său, Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în jos estimările privind ritmul de creștere care ar urma să fie înregistrat în acest an de economia Rusiei până la 0,2%.

De asemenea, Oleg Zasov a estimat că embargoul introdus de Moscova pentru produsele alimentare occidentale va conduce la creșterea cu un punct a inflației . Ministerul rus al Dezvoltării se așteaptă în prezent ca prețurile de consum să înregistreze în acest an o creștere de 7-7,5%, față de 6% cât estima anterior, urmând ca anul viitor să crească cu 6,5%, față de 5% anterior.

Autoritățile de la Moscova susțin că embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la creșterea producției agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Însă experții susțin că va fi nevoie de mai mulți ani și de un sprijin public masiv pentru ca Rusia să-și crească producția agricolă până la nivelul la care să poată compensa efectele embargoului. Între timp, Rusia va fi nevoită să-și crească importurile din alte țări, în special din America de Sud.

SUA și UE nu recunosc anexarea Crimeei la Rusia și, începând din luna martie, au impus mai multe valuri de sancțiuni împotriva unui număr de politicieni ruși, oameni de afaceri, bănci și companii rusești. În replică, la începutul acestei luni, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.

Lista include produse din carne și lapte, precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata