Guvernul turc a decis deblocarea accesului la reţeaua de socializare Twitter

Guvernul turc a decis joi să ridice blocarea reţelei de socializare Twitter impusă în urmă cu două săptămâni după publicarea unor acuzaţii de corupţie ce îl vizau pe premierul Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP şi Reuters, citând autoritatea însărcinată cu telecomunicaţiile (TIB).

‘Am început procedura pentru ridicarea interdicţiei privind Twitter’, potrivit unui responsabil TIB care a vorbit cu France Presse. Deciziile legale ce justificau interdicţia au fost retrase joi după-amiază de pe site-ul de internet al autorităţii telecomunicaţiilor.

Cea mai înaltă instanţă juridică turcă, Curtea Constituţională, a apreciat într-o decizie publicată miercuri că această măsură reprezenta o încălcare a libertăţii de exprimare şi a dispus ridicarea sa imediată.

Accesul la reţeaua Twitter a fost blocat în noaptea dintre 20 spre 21 martie, din ordinele premierului Recep Tayyip Erdogan, care a decis să pună astfel capăt difuzării zilnice pe internet a unor acuzaţii de corupţie împotriva sa în perspectiva alegerilor municipale desfăşurate la 30 martie.

La o săptămână după reţeaua Twitter, guvernul turc a blocat joia trecută accesul la YouTube, după difuzarea pe internet a înregistrării unei reuniuni confidenţiale care evocă o intervenţie militară turcă în Siria. Cele două episoade au suscitat critici dure din partea lumii întregi pentru deriva autoritară a lui Erdogan, aflat la putere din 2002 în Turcia.

Dar în ciuda acuzaţiilor de corupţie ce planează asupra sa, premierul a câştigat fără drept de apel alegerile municipale de duminică, cruciale pentru viitorul său politic. El va putea de acum înainte să-şi anunţe candidatura la prezidenţialele din august, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata