Guvernul Ucrainei, hotărât să onoreze cererile FMI

Guvernul Ucrainei este dispus să iniţieze măsuri nepopulare pentru obţinerea unei noi tranşe de bani din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Vicepremierul pentru probleme economice al Ucrainei, Serghei Tighipko, a declarat că ţara sa va onora toate cererile FMI, între care şi majorarea preţului la gaz pentru consumatori şi a vârstei de pensionare. Împotriva acestor măsuri se pronunţă sindicatele şi opoziţia, notează, joi, cotidianul rus Kommersant.

‘Tot ce statul ucrainean a semnat va fi îndeplinit. În caz contrar, cine ne va mai lua în serios? Cine va dori să investească într-o ţară (care nu-şi respectă promisiunile)?’, a declarat miercuri Serghei Tighipko.
FMI a acceptat să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 15,5 miliarde de dolari. A fost aprobată şi eliberarea primei tranşe în valoare de 1,89 miliarde de dolari.

În acelaşi timp, FMI a dat publicităţii textului memorandumului în care sunt stipulate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească puterea de la Kiev pentru a primi creditul. Potrivit memorandumului, Ucraina a acceptat să reducă deficitul bugetar în 2011 şi 2012 până la 3,5 şi respectiv 2 la sută, iar deja în anul în curs să rezolve toate problemele cu datoriile la plata TVA.

Memorandumului mai conţine şi o listă de reforme sociale, continuă Kommersant. Astfel în cadrul onorării condiţiilor FMI, de la 1 august au fost deja majorate cu 50% tarifele la gaz pentru populaţie şi întreprinderi.
Iar pentru a obţine a doua tranşă a creditului, guvernul ucrainean trebuie să elaboreze până la sfârşitul lui septembrie un proiect de lege menit să reformeze sistemul de pensii. În decurs de 10 ani, vârsta de pensionare pentru femei ar urma să fie majorată de la 55 la 60 de ani.

Împotriva acestor măsuri se pronunţă Federaţia Sindicatelor din Ucraina (FPU). Preşedintele acesteia, Vasili Hara, a catalogat reforma sistemului de pensii drept una ‘dureroasă şi inoportună’. ‘În Ucraina, speranţa de viaţă este una scăzută. Ni se spune că în Japonia oamenii ies la pensie la 65 de ani.
Păi japonezii au o speranţă de viaţă de peste 85 de ani, pe când în Donbassul meu natal bărbaţii nu ajung nici la 60!’, a declarat Hara pentru Kommersant. Liderul FPU propune ca membrii guvernului să nu se grăbească cu majorarea vârstei de pensionare, iar înainte ca acest lucru să fie întărit prin lege să desfăşoare un referendum.

Deocamdată, FPU nu este dispusă la măsuri mai radicale. ‘Atunci când va apărea un proiect de lege corespunzător, vom purta negocieri cu preşedintele şi premierul. Până acum reauşeam să ajungem la un compromis. Doar dacă negocirile nu vor da rezultate, ne vom gândi la alte forme de protest’, a spus liderul sindical. Legea privind aprobarea cererilor FMI trebuie să treacă prin Rada Supremă, ceea ce pune partidele parlamentare într-o situaţie complicată.

Pe de o parte, economia ţării are nevoie de mijloacele financiare ale FMI, dar pe de altă parte măsurile propuse nu le vor spori în mod sigur popularitatea partidelor care le vor vota, subliniază Kommersant.
În data de 11 septembrie, în Ucraina va lua startul campania pentru alegerile municipale şi va fi greu să-i convingi pe cei mai activi alegători – cei cu vârste între 50 şi 60 de ani – că puterea acţionează în interesul lor.

‘Discuţiile din parlament vor fi extrem de complicate’, prognozează vicepreşedintele fracţiunii Partidului Regiunilor din parlament, Anatoli Kinah. ‘Pentru ca legea să treacă, guvernul trebuie să demonstreze că aceste reforme sunt necesare ţării însăşi, nu doar FMI, că adoptarea lor va influenţa în bine economia şi că vor fi propuse suficiente măsuri de protecţie socială’, declară Kinah.

Fără a aştepta startul campaniei electorale, opoziţia critică deja guvernul şi preşedinţia pentru acceptarea condiţiilor FMI. ‘Unde au dispărut promisiunile electorale şi principialitatea Partidului Regiunilor?’, se spune în declaraţia Partidului ‘Ucraina Noastră’ al fostului preşedinte Viktor Iuşcenko. ‘Vrem să-i amintim puterii că orice încercare de a ignora poporul ucrainean se termină prost, în primul rând pentru puterea însăşi’, atenţionează opoziţia ucraineană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata