Herman Van Rompuy: Declaraţiile secretarului de stat adjunct american Victoria Nuland, „inacceptabile”

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a calificat drept ‘inacceptabile’ recentele declaraţii ale secretarului de stat adjunct american pentru afaceri europene şi asiatice, Victoria Nuland, cu privire la rolul Uniunii Europene în criza din Ucraina.

Într-o declaraţie făcută vineri seara pentru canalul belgian flamand Canvas şi preluată sâmbătă de AFP, Herman Van Rompuy a apreciat că declaraţiile Victoriei Nuland ar trebui puse în contextul lor, considerând în acelaşi timp că ‘acest lucru este inacceptabil din partea unui partener’.

Preşedintele Consiliului European a adăugat că americanii ar fi trebuit să-i lase pe europeni să medieze găsirea unei soluţii la criza din Ucraina. ‘Eu cred că aceasta ar fi fost mai înţelept. Cu cât sunt mai mulţi mediatori, cu atât problema devine mai complexă. Dacă este un mediator care poate face o treabă bună în acest caz, acesta este Uniunea Europeană’, a declarat Herman Van Rompuy.

Secretarul de stat adjunct american pentru afaceri europene şi asiatice, Victoria Nuland, face, într-o recentă discuţie telefonică, remarci departe de a fi diplomatice la adresa Uniunii Europene. În respectiva conversaţie telefonică avută cu ambasadorul american la Kiev, Geoff Pyatt, pe tema strategiei privind tranziţia politică în Ucraina, postată pe YouTube, oficialitatea de rang înalt în cadrul Departamentului de Stat al SUA spune la un moment dat ‘fuck the EU’.

Victoria Nuland şi-a cerut ulterior scuze oficialilor Uniunii Europene,dar cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că afirmaţiile secretarului de stat adjunct american sunt ‘total inacceptabile’, în timp ce şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a refuzat să comenteze acest incident. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata