Herman van Rompuy: Euro puternic a ascuns criza

Tăria monedei euro din ultimii ani este de vină pentru faptul că eurozona nu a văzut problemele sale fiscale de fond, a susţinut preşedintele UE, Herman Van Rompuy, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times (FT).

Demnitarul UE a criticat totodată pieţele financiare pentru exagerarea dificultăţilor economice şi pentru faptul de a fi fost prea puternic influenţate de ‘zvonuri şi prejudecăţi’.
În interviul acordat publicaţiei britanice, Van Rompuy a declarat că eurozona a fost luna trecută în pragul unui colaps care ar fi putut genera o criză la nivel mondial. Liderii europeni, a adăugat el au înţeles însă acum că pentru a merge înainte sunt necesare reforme nepopulare din punct de vedere politic, dar urgente economic, cum ar fi deschiderea pieţelor muncii şi creşterea vârstei de pensionare.

Aceste remarci ale lui Van Rompuy intervin în contextul în care demnitarul UE va prezida un summit al şefilor de stat şi de guvern din UE, care urmează să aibă loc joi, la Bruxelles, care va aproba un program pe 10 ani pentru reforma economică.
Preşedinte UE recunoaşte însă că pieţele au jucat un rol util de la debutul crizei datoriei din Grecia, în luna octombrie a anului trecut, în ceea ce priveşte identificarea punctelor slabe în guvernarea economică a eurozonei.

Pe de altă parte, Van Rompuy recunoaşte că a susţinut puternic o reglementare mai dură a pieţelor financiare, în special a agenţiilor de rating al creditelor şi pieţei derivatelor – măsuri pe care autorităţile UE le elaborează în momentul de faţă.
Potrivit lui Van Rompuy, pieţele financiare au contribuit la criza din eurozonă prin faptul de a fi fost prea ‘blânde’ cu guvernele iresponsabile fiscal în anii de după crearea euro, în 1999.

De asemenea, demnitarul UE a criticat guvernele francez şi german din prima parte a deceniului pentru faptul de a fi relaxat pactul de stabilitate şi dezvoltare – manualul fiscal al UE – în 2005, ceea ce, în opinia lui Van Rompuy, ‘a transmis un semnal greşiť.
Pentru Van Rompuy, cea mai mare provocare pentru Europa a constat în introducerea reformelor necesare dublării ratei de creştere economică a UE şi păstrării stilului său unic care îmbină capitalismul viguros cu un generos stat asistenţial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata