Herman Van Rompuy: „Pericolul pentru Europa este populismul”

Practic un necunoscut pentru cetăţeni, Herman Van Rompuy, fostul premier belgian împlineşte o sută de zile în fruntea organismului care regrupează şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene.

Prilej cu care el a rupt tăcerea pentru a observa că actuala criză nu s-a încheiat şi că populismul pândeşte Europa drept consecinţă a lipsei de angajament. Într-un interviu acordat ziarului El Pais şi altor patru cotidiane europene, preşedintele Consiliului European avertizează că Europa „nu va putea scăpa de reformele impopulare în următorii ani’ şi că liderii săi trebuie să fie ‘curajoşi’.

Întrebat de ce pieţele nu dau prea mare credibilitate acordului de ajutorare a Greciei, judecând după căderea euro şi costul oneros al refinanţării pentru Atena, preşedintele CE a răspuns că, dacă la 11 februarie nu ar fi existat un acord, ar fi fost o catastrofă şi că în viaţă trebuie evitate dezastrele. Pieţele se mişcă în funcţie de zvonuri şi speculaţii, nu datorită deciziilor politice.

‘S-a decis să se pună în aplicare un mecanism de ajutor financiar, bazat pe împrumuturi bilaterale cu participarea Fondului Monetar Internaţional şi a cărui intrare în vigoare depinde de Grecia, care nu a cerut niciun ajutor şi nici nu există informaţii ca îl va cere în mod imediať, a spus el.
În legătură cu necesitatea modificării Tratatului de la Lisabona pentru a deveni mai agresiv în abordarea crizei, Van Rompuy a opinat că nu ar trebui să se revină la calvarul pe care l-a presupus aprobarea tratatului, deoarece cu greu s-ar ăutea obţine unanimitatea pentru revizuirea lui.

Nu este nevoie să se reinventeze roata, a spus el, în tratat avem instrumente la dispoziţie pentru a acţiona. Tratatul ne obligă să fim creativi. ‘Trebuie să reflectăm la instrumentele structurale’, a explicat el.
Întrebat dacă este factibil să fie expulzat vreun partener, în condiţiile în care nu îndeplinişte normele pe care le impune clubul, preşedintele Uniunii este de părere că acest lucru ar impune o modificare a tratatului, fapt ce necesită unanimitate.

‘Şi pare că nu există aşa ceva pentru a expulza pe cineva’. În legătură cu divergenţele franco-germane care ar împiedica avansul UE, Van Rompuy crede că ele au existat încă din vremea lui Kohl şi Mitterrand, sau între Schröder şi Chirac. Dar că azi există, din fericire, acorduri între Franţa şi Germania. ‘Ceea ce este o condiţie necesară dar nu suficientă’, a precizat el.

A însemnat, oare, un pas înapoi faptul că UE a fost nevoită să recurgă la FMI, aşa cum a sfârşit prin a impune Berlinul partenerilor săi? Nu a fost un lucru pe placul său, dar Van Rpompuy este de părere că este vorba de un acord care prevede ca împrumuturile să fie bilaterale în cadrul Eurogrupului [cele 16 ţări din zona euro] şi cu evaluări ale Comisiei Europene şi ale Băncii Centrale Europene. ‘Totul se realizează într-un cadru european’, a adăugat el.

Privind dilema dacă UE trebuie să se doteze cu frontiere ori să se extindă la infinit, Van Rompuy l-a citat pe generalul de Gaulle care spunea că Europa trebuie să se întindă de la Atlantic până la Urali, deşi, a remarcat el, nu pare că Rusia ar avea vreo intenţie să ni se alăture. Când în 1999 s-a luat decizia de a se deschide Turciei se ştia că această ţara face parte atât din Europa cât şi din Asia.

Iar odată cu începerea negocierilor s-a deschis posibilitatea de a împinge frontiera UE dincolo de Bosfor. În opinia sa, cel mai mare pericol care pândeşte Europa este populismul care domneşte şi care este o consecinţă a lipsei de angajament european. Populismul, spune el, îngreunează luarea de măsuri ce vor trebui adoptate pentru viitorul Europei.
‘Când văd agenda economică, reformele care trebuie întreprinse, provocările bugetare… văd că suntem obligaţi să luăm măsuri nepopulare în următorii ani. Dar trebuie să fim curajoşi. Singura consolare este speranţa recunoştinţei alegătorilor când vor vedea rezultatele. Iar eu am trăit de două ori această experienţă’, a conchis el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata