„Hoţul secolului” în libertate

Ronnie Biggs, autor al asa-numitului “jaf al secolului” dintr-un tren al postei britanice care acoperea ruta Glasgow-Londra, in 1963, a fost autorizat sa paraseasca inchisoarea din motive de sanatate, dupa cum a informat ministrul britanic al justitiei, Jack Straw.

Foto: Ronnie Biggs – Dailymail

.

Ministrul i-a acordat libertatea ca urmare a starii ingrijoratoare de sanatate a detinutului.

Biggs, care la sfârsitul saptamânii va implini 80 de ani, a fost transferat la 28 iulie din celula sa din inchisoarea din Norwich, la un spital din apropiere pentru a primi ingrijiri din cauza unei pneumonii severe, iar medicii considera ca nu exista mari sanse ca el sa se recupereze, noteaza ziarul ABC.

La 1 iulie, ministrul Straw refuzase sa-i acorde libertatea cunoscutului delincvent pe motiv ca “nu se caieste pentru infractiunea comisa”, insa acum i-a fost acordata “din motive medicale”.

“Probele medicale arata clar ca domnul Biggs este foarte bolnav si ca starea sanatatii sale s-a deteriorat recent, fapt ce a culminat cu reinternarea in spital. Nu se preconizeaza o ameliorare a starii sale, motiv pentru care ii acord domnului Biggs o libertate compasiva bazata pe motive medicale”, conchide ministrul.

Decizia inseamna ca Biggs, care isi va petrece noaptea in pat sub supravegherea a trei gardieni si va parasi spitalul de abia a doua zi, va putea sa-si sarbatoreasca a 80-a aniversare ca om liber. Fiu al unui infractor si al braziliencei Raimunda Rothen, Michael Biggs s-a declarat “incântat” de decizie si ca si-ar fi dorit ca tatal lui sa traiasca indeajuns pentru a fi alaturi de el sâmbata când va sarbatori implinirea a 80 de ani”.

La rândul sau, avocatul lui Bigss, Giovanni Di Stefano, a declarat despre clientul sau ca “a fost pus in libertate pentru a muri, iar aceasta nu poate fi considerata o victorie, dar presupune un triumf al bunului simt iar dl Straw a luat decizia corecta”.

Adevarul este ca fragilitatea “hotului secolului” care a mai fost spitalizat la sfârsitul anului trecut pentru o fractura de sold si o infectie pulmonara, nu-i va permite sa asiste la vreo petrecere.

Detinutul, care a solicitat in repetate rânduri sa fie pus in libertate de-a lungul anilor, aproape ca nu mai poate merge, sau vorbi si este alimentat printr-o sonda.

Pe de alta parte, Biggs a suferit mai multe atacuri cardiace, apoplexii si o criza epileptica din mai 2001, când a decis sa se predea voluntar justitiei britanice dupa ce fugise in Brazilia.

Detinutul a devenit celebru prin asa-numitul “jaf al secolului” când el si 14 complici ai sai au sustras in august 1963, aproximativ 4,2 milioane de dolari din trenul de Glasgow, cea mai mare suma furata pâna atunci intr-un singur asalt.

Dupa ce a ispasit doar 15 luni din cei 30 de ani ai condamnarii sale, Biggs a reusit sa fuga din inchisoarea Wandsworth (sud-estul Londrei) si sa ajunga in Brazilia dupa ce a trecut prin mai multe tari.

În asemenea imprejurari este putin probabil ca Ronnie Biggs sa-si vada indeplinita ultima dorinta, marturisita in jurnalul sau: “Sa intre intr-un pub (din orasul balnear ) Margate si sa comande ca un englez o halba”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata