Huawei a înregistrat o creștere de 3,2% a profitului în 2020, pe măsură ce veniturile scad în afara Chinei

Huawei Technologies din China a raportat o creștere modestă a profitului anual pentru 2020, deoarece veniturile din străinătate au scăzut din cauza perturbărilor cauzate de pandemie și plasării companiei pe o listă neagră de export din SUA.
Profitul net pentru 2020 a ajuns la 64,6 miliarde de yuani (9,83 miliarde de dolari), în creștere cu 3,2%, comparativ cu creșterea de 5,6% cu un an mai devreme.

Huawei a fost pus pe o listă neagră de export de către fostul președinte american Donald Trump în 2019 și i s-a interzis accesul la tehnologia critică de origine americană, afectându-i capacitatea de a proiecta propriile cipuri și componente sursă de la furnizori externi.

Interdicția a pus afacerea telefoanelor Huawei sub o presiune imensă, compania vândând unitatea de smartphone-uri bugetare către un consorțiu de agenți și dealeri în noiembrie 2020 pentru a o menține în viață.

Cu toate acestea, Huawei a raportat că afacerea sa de consum, care include smartphone-uri, a adus 482,9 miliarde de yuani, în creștere cu 3,3% de la an la an și a reprezentat peste jumătate din veniturile companiei.
Creșterea parțială s-a datorat creșterii dispozitivelor precum ceasurile inteligente și laptopurile, a spus un purtător de cuvânt al Huawei.

Activitatea de transport a companiei, care include echipamente de rețea 5G, a adus 302,6 miliarde de yuani, o creștere de doar 0,2% cu un an mai devreme.

Creșterea Huawei a fost determinată de piața sa internă, cu venituri în China în creștere cu 15,4% până la 584,9 miliarde de yuani.

Afacerea sa a scăzut peste tot, cu venituri în scădere cu 12,2% până la 180,8 miliarde de yuani în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în scădere cu 8,7% până la 64,4 miliarde de yuani în restul Asiei și cu 24,5% până la 39,6 miliarde de yuani din America.

Veniturile din segmentul de întreprinderi ale companiei au crescut cu 23% de la an la an, până la 100,3 miliarde de yuani, deși realizează în continuare cel mai mic venit din cele trei grupuri de afaceri.

Compania a investit 141,9 miliarde de yuani în cheltuieli de cercetare și dezvoltare în 2020, în creștere față de 131,7 miliarde de yuani cu un an mai devreme.

Fluxul de numerar al Huawei din activitățile operaționale a fost de 35,2 miliarde de yuani, în scădere cu 61,5% față de anul precedent.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata